Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Sistemski lupus eritematodes je autoimuna bolest kod koje dolazi do stvaranja antitijela usmjerenih protiv vlastitih stanica

Objavljeno 19.03.2012.

Autoimune bolesti

Poštovani, koji su simptomi sistemskog erit.lupusa? Može li se ta bolest po nekim simptomima sigurno prepoznati i bez pretraga i kojem se liječniku trebam obratiti? Što trebam učiniti ako sumnjam da imam taj autoimuni poremećaj, a inače se fizički jako loše osjećam? Unaprijed hvala na odgovoru.

Sistemski lupus eritematodes je autoimuna bolest, kod koje dolazi do stvaranja antitijela usmjerenih protiv vlastitih stanica. Bolest može zahvatiti kožu, zglobove, pluća, bubrege, živčani sustav… a karakterizirana je aktivnim i mirnim fazama. Smatra se da u nastanku bolesti ulogu imaju nasljedni i vanjski faktori. Kod genetskih predisponiranih ljudi određeni vanjski faktori, kao što su: virusne infekcije, UV zrak, neki lijekovi pa i neke vrste hrane, mogu izazvati pojavu bolesti. Bolest obično nastupa postepeno i zbog vrlo različitih simptoma često zna duže vrijeme biti neprepoznata. Očituje se mnoštvom subjektivnih i kliničkih znakova najčešće na koži, zglobovima i trbušnim organima. U početku bolesnik može imati samo nekoliko simptoma, dok se kasnije s razvojem bolesti pojavljuju i ostali simptomi. Težina bolesti varira od sasvim laganih do teških oblika. Bolest najčešće počinje s općom slabošću i povišenom temperaturom, mogu se javiti bolovi u trbuhu, mučnina i povraćanje. Zatim se mogu javiti bolovi u zglobovima, različite promjene na koži (tipično je crvenilo lica u obliku leptira), sluznicama, očima, kosi. Zahvaćanjem pojedini organa, javljaju se simptomi oštećenja bubrega, jetra, pluća, srca ili živčanog sustava. Upravo zbog široke lepeze mogućih simptoma, za dijagnozu bolesti potrebna je detaljna anamneza i pregled te, u slučaju sumnje na lupus eritematodes, obrada od strane specijaliste interniste-imunologa.