Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Dječje zdravlje

Snaha ne želi da viđam unuče

Objavljeno: 27.06.2017.

Imam problem: nedavno sam postala baka, ali moja snaha ne želi da viđam nju i unuče. Ne živimo u istom mjestu i ne posjećujem ih često. I tada budem kod njih kratko, pogotovo sad kad je došla beba. Nismo se nikada svađale, ali ja nju nerviram, tako kaže mom sinu. On je nemoćan u borbi s njom, ne želi se svađati, ali mu je teško zbog njenih postupaka. Nikad ne dolazim nenajavljeno, ta me situacija veoma boli, a i mom sinu je teško, jer bi želio da i ja viđam njegovo dijete. Htjela sam da razgovaram s njenim roditeljima, ali on kaže da će biti još gora. Ne znam šta da radim, nisam naopaka žena, dijete je još suviše malo da bi odlučilo da me viđa, ne volim se svađati. Šta da učinim da nikog ne povrijedim, a da ipak ponekad uživam u ulozi bake?

Smješteno u Dječje zdravlje, Ostalo
Draga baka,
vjerujem da Vam je zaista teško što svoje unuče ne možete viđati u obimu u kojem bi željeli. Zbog čega je to tako, odnosno zašto Vaša snaha ne želi veći kontakt - zaista ne znam. Možda ona smatra da dovoljno viđate unuče, možda je nešto smeta kod Vas, možda želi više vremena nasamo sa suprugom i djetetom, možda... Razlog zna samo ona. Stoga je moj savjet da učinite jedino što je u Vašoj moći - da razgovarate s njom i bez optužbi je pitate možete li se ikako dogovoriti i napraviti kompromis koji je za obje prihvatljiv. Na druge ljude i njihove odluke ne možemo utjecati - i to morate imati na umu - no možete učiniti sve što je u Vašoj moći da saznate uzrok i zajedno sa snahom radite na otklanjanju istoga. 
Hoće li taj razgovor uroditi plodom ili ne - ne znam, no svakako vrijedi pokušati. Dajte joj do znanja da Vam je stalo do djeteta i do nje, da ih ne želite inkomodirati no pitajte ima li neka opcija koja je njoj prihvatljiva. Dalje je sve na njoj.

Želim Vam sreću i šaljem podršku.

Slična pitanja