Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Kožne promjene

Suha zadebljanja u vasištu

Objavljeno: 02.10.2015.

Poštovana, molim pomoć. Imam 39 godina. Naime, u vlasištu već duže imam suha "zadebljanja". Kad operem kosu prvi dan je dobro, ali već drugi dan se peruta i svrbi me. Nije na cijelom vlasištu nego na zadnjoj strani i sa strana glave. Kosa je inače suha na vrhovima, ali masti se na tjemenu već drugi dan. Koristila sam šampone protiv prhuti koji ne pomažu. Liječnica opće prakse dala losion Elocom koji sam koristila nekoliko dana, bolje je, ali ako prestanem opet se vrati. Ne znam koji šampon uzeti.

Trebam li ići dermatologu, tražiti dr. opće prakse još nešto? Unaprijed hvala!

Poštovana, prema opisu, najvjerojatnije se radi o seboroičkom dermatitisu, odnosno pogoršanju već od prije seboroičnog vlasišta koje karakterizira masna kosa, prhut, a kod pogoršanja crvenilo, svrbež i navedene naslage.

Savjetujem Oronazol šampon kroz tri tjedna i Belosalic losion kratko vrijeme, a potom njegujuće maske za kosu. Navedene preparate nemojte aplicirati bez nadzora dermatologa. Stanje vlasišta koje ste opisali je sklono remisijama i recidiviranju sezonski te kod izlaganja stresnim situacijama.

Slična pitanja