Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Šum u uhu (tinitus) predstavlja subjektivni doživljaj neke vrste zvuka za koji ne postoji objektivni vanjski podražaj!

Objavljeno 10.11.2010.

Ostalo

Imam 27 godina i prati me zujanje u desnom uhu već mjesecima. Navečer, kada legnem spavati, se zujanje pojačava i to me toliko iritira i naravno, ne mogu zaspati. Prije mjesec dana je počelo sve više i intenzivnije, čak i preko dana. Bio sam kod doktora, prepisao mi je Stugeron forte, ali mi ništa ne pomaže. Zadnja godina mi je bila stresna i naporna, možda je i to neki uzrok.

Šum u uhu (tinitus) predstavlja subjektivni doživljaj neke vrste zvuka, za koji ne postoji objektivni vanjski podražaj. Ne radi se o posebnoj bolesti, već simptomu koji se može javiti kod raznih poremećaja ili bolesnih stanja. To je dosta česta pojava, koju nalazimo kod 5 posto ljudi, kao stalnu, a čak 20 posto kao povremenu pojavu. Uzroci mogu biti vrlo različiti: bolesti uha s oštećenjem sluha i slušnog živca, izloženost buci, poremećaj cirkulacije zbog promjena na krvnim žilama ili deformacijama vratne kralježnice i još nizom razloga. Ta raznolikost mogućih uzroka zahtijeva vrlo opsežnu obradu kako bi se utvrdio uzrok i odredila eventualna terapija. Započeo bih s pregledom otolaringiloga i audiološkom obradom, zatim snimanjem vratne kralježnice i ultrazvukom (Doppler) krvnih žila vrata. Kako sam napomenuo, šum u uhu nije bolest nego simptom, čiji uroci nisu sasvim razjašnjeni pa ne postoji ni jedinstvena terapija. Srećom više se rasi o subjektivnoj poteškoći, nego o ozbiljnom stanju, koje se može ublažiti nekim lijekovima (za poboljšanje cirkulacije) i metodama (muzikoterapija, laser…) ili naprosto da se čovjek navikne na tu pojavu, ako se isključi ozbiljniji uzrok šuma.