Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Sumnjam da bi paraovarijska cista opisane veličine mogla loše utjecati a trudnoću, a vjerojatno ne bi ni trudnoća utjecala na cistu!

Objavljeno 07.05.2012.

Ginekološke smetnje

Prije dvije godine mi je dijagnosticirana serozna cista promjera 33 mm pored desnog jajnika u jajovodu. Uredno je praćeno UZV-om a posljednjih godinu dana i UZV CD u bolnici. Na zadnjem pregledu me ginekolog pitao jesam li ikada imala kakvu upalu (imala sam samo gljivične infekcije) te u povijest bolesti napisao: Desno se prikazuje cistična tvorba 41x33x33 mm. vol 24,34 cm3 koja diferencijalno dijagnostički može biti i sactosalpynx. Nisam rađala do sada, ali skoroj budućnosti planiramo obitelj, pa me zanima trebam li se uputiti na neke detaljne preglede i što mi je činiti. Zar se sactosalpynx ne bi i ranije utvrdio da je to zaista i to. Što bih trebala sada učiniti a da je najbolje za moje zdravlje? Ginekolog je napisao kontrola za 6 mjeseci s nalazom CA 125. Imam 25 godina. Puno hvala na odgovoru.

Naravno, budući da Vas nisam vidio ne mogu kazati da li kod Vas postoji tzv. paraovarijska ciklusa (navodite da je cista uz jajnik a ne njegov dio!) ili se radi o sactosalpynxu, odnosno hydrosalpynxu. Meni bi također zdrava pamet govorila da bi valjda netko do sada posumnjano na tu dijagnozu a ne tek sada nekon vjerojatno barem nekoliko pregleda, odnosno godina. Zatražite da se Vaš ginekolog određenije izjasni zašto je tu, novu dijagnozu izrekao. Čisto teoretski sactosalpynx, odnosno hydrosalpynx, ne bi trebao izgledati okruglasto poput ciste već bi trebao biti više izdužen odnosno ”kobasičast” kako jajovod uostalom i izgleda. U ovom trenutku, obzirom na veličinu ciste, nije potrebno ništa hitno poduzimati premda ukoliko bi ona u slijedećim mjesecima nastavila rasti, dolazi u obzir cistu laparoskopski odstraniti (prema onome što navodite cista je sada veća nego je bila ranije). Da bi se isključilo postojanje infekcije (pogotovo spolno prenosive), a sactosalpynx bi trebao biti posljedica takve infekcije, mogu se učiniti nalazi cervikalnih briseva na mikoplaze i klamidiju. Ukoliko su nalazi negativni malo je vjerojatno da će se raditi o sactosalpynxu. Ako su pak brisevi pozitivni tada poduzti antibiotsko liječenje. I na kraju, nema baš činjenica koje bi u ovom trenutku striktno govorile protiv trudnoće – dakle, kada bi se ona u skoro vrijeme dogodila nisam uvjeren da bi paraovarijska cista opisane veličine mogla loše utjecati a trudnoću (a vjerojatno ne bi trudnoće utjecala niti na cistu).