Svježa ili prerađena artičoka? - Ordinacija.hr

Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Svježa ili prerađena artičoka?

Objavljeno 04.12.2009.

Ostalo

Je li ista kvaliteta kupljenih preparata od artičoke u ljekarnama i kada se priprema sirova? Na koji način nabaviti svježu artičoku?

U većini slučajeva u dražejama artičoke na našem tržištu nalazi se ekstrakt lista i to listova artičoke iz organskog uzgoja, koji se beru samo u prvoj godini nakon cvatnje (biljka je inače višegodišnja te se za plod može koristiti višekratno). Biljka raste u primorskim krajevima Europe (u Hrvatskoj se najviše uzgaja u Istri). Plodovi su najukusniji tijekom proljeća. Djelatne su gorke tvari – cinarin (alkaloid) i flavonoidi. Doza djelatnih tvari po dražeji je od 260-400 mg suhog ekstrakta lista artičoke standardiziranog na 5% cinarina. Da bi čovjek dobio iz svježeg ploda istu količinu djelatne tvari, morao bi u jednom obroku pojesti najmanje 500 grama svježe artičoke. Postoje i šumeće tablete obogaćene vitaminima C, E, B1, B2, B6, B12 (=170 mg suhog ekstrakta). Preporučene dnevne doze su 2-3 puta dnevno po 1 dražeja iza obroka, iz čega zaključujemo da bi nam bilo potrebno unijeti u organizam 1-1,5 kilogram svježe artičoke dnevno. Prednost suhog ekstrakta je što prerada započinje odmah iza branja, čime se maksimalno iskorištava djelatna tvar koja stajanjem (iza branja) u roku 24 sata gubi oko 75% svojih svojstava. Svježa artičoka se može kupiti na tržnicama i u većim trgovačkim centrima.