Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: To što ne koristite nikakvu zaštitu nikako ne bih preporučio pogotovo ukoliko se trudnoća nikako ne bi trebala dogoditi

Objavljeno 03.03.2014.

Ginekološke smetnje

Poštovani doktore! Imam 19 godina i imam dečka već 2 godine te sam toliko i spolno aktivna. Ne koristimo nikakvu zaštitu ali do sada je bilo sve u redu. Mjesečnica mi nije uvijek redovna, kasni 2-3 dana..najviše je kasnila 5 dana, ali sad mi dasni već 11 dana i jako sam zabrinuta. Zadnji spolni odnos mi je bio 18.01. a zadnju mjesečnicu sam dobila 20.02 i trajala je do 24.02. Nisam radila test na trudnoću, ne znam da li je to zbog stresa na poslu jer konobarim i radim do kasno svaki dan i spavam malo. Molim hitan savjet.

Pročitajte odgovor na gotovo istovjetno pitanje kojem sam napisao prije : Kao što sam već pisao nebrojeno puta ukoliko mladoj, spolno aktivnoj , ženi poput Vas kasni menstruacija može se raditi samo o 2 zbivanja- ili se radi o trudnoći, a tada će kućni test na trudnoću kojeg možete učiniti i sami biti pozitivan ili se radi o poremećaju u radu jajnika odnosno izostaloj ovulaciji što se svakoj ženi može desiti od vremena do vremena – najčešći uzrok su stresne okolnosti. Nalaz kućnog testa na trudnoću je tada negativan. Nije ništa opasno i nema razloga za veliku brigu. Potrebno je učiniti ginekološki pregled i ultrazvuk kojim se neće otkiriti nikakvog značajnijeg patološkog nalaza. Radi se o funkcionalnom zbivanju i nakon što se propišu tablete gestagenog hormona koje ćete uzeti tijekom 5-7 dana uslijedit će krvarenje poput menstruacije. I na kraju napomena – to što ne koristite nikakvu zaštitu nikako ne bih preporučio pogotovo ukoliko se trudnoća nikako ne bi trebala dogoditi . ”Igrate se vatrom” i kad –tad ćete se ”opeći” . Vjerojato se koristite metodom prekinutog spolnog odnosa ( što je najkorištenija kontracepcija otkad je svijeta bilo, a i bit će međutim toje i najlošija kontracepcija odnosno te bolje išta nego ništa) i to će sve funckonirati – do jednom… Posavjetujte se na pregledu na kojeg ćete morati otići o nekom, pouzdanom načinu zaštite.