Trebam li se testirati na ostale spolno prenosive bolesti, s obzirom da mi je dijagnosticiran HPV visokog rizika? - Ordinacija.hr

Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Trebam li se testirati na ostale spolno prenosive bolesti, s obzirom da mi je dijagnosticiran HPV visokog rizika?

Objavljeno 12.10.2010.

Spolno prenosive bolesti

Imam 25 godina. 11.10.2007. godine mi je dijagnosticiran HPV visokog rizika, slijedeći papa test (vađen 02.03.2008) mi je pokazao da imam CIN I. U međuvremenu sam počela koristiti biljne pripravke i nakon toga su mi četiri papa testa potpuo uredna i uredni su mi ultrazvuci i vaginalni pregledi, apsolutno sve. Zapravo je moje pitanje  slijedeće : Trebam li se testirati na ostale spolno prenosive bolesti, jer to nikada nisam učinila (osim testiranja na HPV)? Od kraja 2007. godine u ozbiljnoj sam vezi i nisam mijenjala partnere, ali me svejedno zanima mogu li imati još neku spolu bolest jer sam čitala da ima spolnih bolesti koji praktički gotovo i nemaju simptome.

Ne znam tko Vam je preporučio raditi bris za serotipizaiju HPV-a. To naime nije bilo potrebno, bez obzira na to što ste dobili pozitivan bris. Humani papiloma virus je naime vrlo proširen među spolno aktivnom populacijom (i muškom, i ženskom) i zapravo oko godinu dana nakon početka spolnog života oko 85% spolno aktivnih ljudi bude u kontaktu s barem jednim serotipom HPV-a. Dakle, sam pozitivan bris ne znači zapravo ništa. Naš organizam je svakodnevno u kontaktu s brojnim mikroorganizmima pa i patogenima, i ta činjenica sama po sebi nema nikakvo značenje. Naš organizam ima imunološki sistem, a i druge sisteme zaštite, kojima se štiti o utjecaja štetnih mikroorganizama i ostalih potencijalno štetnih čimbenika. Bris za serotipizaciju HPV-a nije bio potreban niti u svjetlu činjenice da ste nakon nekoliko mjeseci imali nalaz PAPA – CIN I. Naime, svaki drugi takav nalaz se u sljedećih oko 6 mjeseci spontano povuče bez ikakvog poduzetog liječenja. Učini to sam organizam svojim obrambenim snagama i mehanizmima. To se kod Vas i dogodilo. Potrebne su samo dalje redovite kontrole PAPA svakih oko 6 mjeseci. Da li biste trebali učiniti testove i na ostale spolno prenosive bolesti ne mogu kazati sa sigurnošću. Radi nalaza PAPA i pozitivnog brisa na HPV to nije potrebno. Da li to doista treba učiniti treba zaključiti iz Vašeg spolnog ponašanja kao i Vašeg sadašnjeg partnera u dosadašnjem životu. Nadalje, treba znati ostale detalje iz ginekološkog pregleda. O tome će ovisiti odluka da li to učiniti ili ne.