Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Kardiovaskularno zdravlje

Trudnoća i tahikardija

Objavljeno: 03.05.2021.

Imam 33 g (visina 173, težina 76 kg) i trenutno sam u 6 mjesecu trudnoće. Proteklih 4 tjedna javljaju mi se aritmije kojih se nisam toliko bojala jer mi je ginekolog rekao da je ta pojava u trudnoći normalna. Međutim, prije dva dana zadesila me tahikardija. Preubrzan rad srca. Nisam u tom trenutku izmjerila puls jer sam se skoncentrirala na disanje. Trajalo je 5 min. Kada sam osjetila olakšanje puls je bio 100, a tlak u normali. Nisam imala bolove u prsima samo sam teško dolazila do daha. Od tada sam se prestrašila i ne želim da se ponovi. Nalaz EKG je uredan, štitnjača, željezo...imam genteski povišen kolesterol koji ne mogu liječiti u trudnoći. U obitelji većinom mladi muškarci oboljevaju od srčanih bolesti, mladi doživljavaju infarkte ( otac u 38 godini) i mladi umiru. Vrijednosti kolesterola su zabrinjavajuće i taj sam problem otkrila tek pred ovu trudnoću. (HDL-1 .8, LDL-7.1, trigliceridi 0.9, ukupna vrijednost kolesterola 9.3). S obzirom da sam trudna imam osjećaj da me nitko ne doživljava ozbiljno, a situacija s koronom još više otežava. Što biste mi savjetovali učiniti? Koje pretrage? U slučaju da se ponovi, što mi je najbolje činiti u tom trenutku?

Što se tiče tahikardije koju opisujete, najbolje bi bilo da se u slučaju povrata iste, snimi najobičniji 12-kanalni EKG u najbližoj zdravstvenoj ustanovi (ključno je da osjećate tahikardiju dok se snima pretraga!). Na taj način ćemo imati predodžbu o čemu se točno radi, kako bi se onda mogli planirati daljnji dijagnostičko-terapijski postupci.
Drugo, ne bih za sada dovodio u svezu opisanu tahikardiju s nekom od srčanožilnih oboljenja. No svakako treba imati na umu vašu genetsku predispoziciju za srčanožilna oboljenja, kao i nalaze masnoća u krvi, zbog čega smatram da je potrebno procijeniti da li imate nasljedan oblik dislipidemije (tzv. obiteljska hiperkolesterolemija).
Da zaključim, preporučam da učiniti pregled kardiologa koji bi Vas onda nastavio pratiti i liječiti.
 

Slična pitanja