Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Trudnoća u sedlastoj maternici

Objavljeno 02.10.2014.

Trudnoća

Poštovani, imam 35 godina, visina 173 cm, težina 71 kg. Drugi puta sam trudna -7, 2 tjedna, imam sedlastu maternicu. S 5,2 tjedana hematom u desnom kutu 30 mm, s 6,2 tjedana smanjen uslijed mirovanja i terapije Duphaston (3x2) na 15 mm. Plod u lijevom kutu pravilna gestacijska vreća, uredni otkucaji srca. Na slici 4D ultrazvuka se vidi da gestacijska vreća prati sedlo i malo je u rogu. Daljnja terapija mojeg ginekologa je nastaviti s Duphaston (3x2) i lagano mirovanje, mogu ići na posao (rad za kompjuterom) i voziti se svakodnevno 30 min na posao po ravnoj cesti. U prvoj trudnoći nisam niti znala da imam sedlastu maternicu, trudnoća je bila potpuno uredna, porod je bio carskim rezom zbog kosog položaja bebe. Histeroskopijom mi je dijagnosticirana sedlasta maternica - endometrij 8 mm, trolinijski. Zanima me da li je kod takve dijagnoze potrebno strogo mirovanje ili je ovo u redu što je moj doktor meni preporučio, i što se negativno može dogoditi a da ja to mogu promijeniti s strogim mirovanjem ? Da napomenem, da nisam imala nikakvi krvarenje niti iscjedak niti druge poteškoće.

Mišljenja sam da nije potrebno praviti veliku paniku jer se zapravo ne događa bilo što strašno. Sama ”sedlasta maternica” je najblaži poremećaj u izgledu šupljine maternice  i u pravilu ne zahtijeva operativnu korekciju koja se radi kod težih formi tog deformiteta (dvoroga  maternica!).Stoga nije nikakvo  iznenađenje da je prethodna trudnoća zapravo  protekla uredno. Dijagnoza se danas vrlo dobro postavlja i ultrazvučnim uređajem i nije mi jasno zašto je uopće rađena histeroskopija. To što se sada vidi da je trudnoća u jednom od rogova uterusa ne znači ništa,  to tako može biti  i kod najnormalnijeg izgleda šupljne maternice.   Ukoliko ne krvarite i trudnoća sa razvija uredno nisam mišljenja da je potrebno poduzimati bilo što.     Na žalost uvijek postoji mogućost krvarenja ili čak  i ranog spontanog pobačaja ali takvo što se može dogoditi i kada je šupljina maternice posve urednog izgleda. Nisam  mišljenja, ukoliko nije bilo krvarenja i trudnoća se do sada uredno razvija,  da je uopće potrebna terapija Dupastonom.   Naravno, to ne može  škoditi. Također ne može škoditi niti izbjegavati veće fizičke napore ali nikako nije potrebno za sada poduzimati  ništa više (prema onome što ste mi  napisali prema dosadašnjem tijeku trudnoće).