Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Tumačenje bi bilo da je uzorak tkiva koji je uzet biopsijom tehnički uzet loše tako da se iz njega ne može dati nikakva dijagnoza!

Objavljeno 28.01.2014.

Ginekološke smetnje

Poštovani, imam 25 godina, imam hpv od 2009 god (u obe skupine). Nikad do sada se nisu pojavile abnormalne stanice, no na zadnjoj papa jesu, te sam poslana na kolposkopiju i biopsiju. Molila bih vas objašnjenje nalaza biopsije koji glasi: 1. i 2. materijal su 2 uzorka tkiva vrata maternice, iz područja prijelazne zone promjera 0,4 i 0,5 cm. Histološki, površinski epitel većim je dijelom rastrgan i arteficijelno oštećen te kao takav nije za PH interpretaciju. U očuvanim dijelovima na površini se nalazi lagano papilaran višeslojni pločasti epitel, u kojem su vidljive formacije nalik na koilocite, a koji se u vidu papila uvlači u podležeću stromu i dijelom prekriva površinski smještene muralne kripte. Bazalna membrana održana, kontinuirana. Dijagnoza: 1. i 2. papilloma endophyticum cervicis uteri. Zanima me koliko je nalaz "opasan" tj dali postoji mogućnost da iz ovoga ubrzo nastane CIN? Također molim vaše mišljenje dali ikako mogu raditi na tome da ne dođe do CIN-ova, te tako i do operacije? Hvala i lijepi pozdrav

Tumačenje bi bilo da je uzorak tkiva koji je uzet biopsijom tehnički uzet loše ( što je tome razlog treba znati onaj tko je biopsiju radio) tako da se iz njega ne može dati nikakva dijagnoza ! Biopsija dakle kao da nije niti učinjena! To što se u preparatu navode koilociiti zapravo znači da je u tim stanicama prisutan HPV – što prema brisu ionako znate da imate. Postupak kao da nije niti učinjen – dakle nalaz nije i opasan niti bezopasan i stoga se o nekoj prognozi uopće ne može govoriti. Preporučujem nalaz PAPA ponoviti oko 2 mjeseca nakon učinjene biopsije te na osnovu tog, kontrolnog nalaza dogovoriti dalji postupak.