U liječenju CIN I, kad nema dodatne infekcije nekim mikroorganizmom, ne primjenjuje se nikakva antibiotska terapija! - Ordinacija.hr

Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: U liječenju CIN I, kad nema dodatne infekcije nekim mikroorganizmom, ne primjenjuje se nikakva antibiotska terapija!

Objavljeno 16.11.2010.

Ginekološke smetnje

Imam 22 godine i na zadnjem papa testu mi je utvrđen CIN I. Rekli su mi samo da dođem ponovno na kontrolu, odnosno na papa test za 4 mjeseca. Ovdje sam čitala povezanost HPV-a s cinom i sad me zanima da li su me trebali poslati na dodatne briseve da se utvrdi da li imam HPV ili se to moglo iščitati iz nalaza pape jer apsolutno ništa mi nisu rekli nego samo da dođem tad na kontrolu i imam CIN I.

U PAPA testu postoji rubrika koju citolog ispunjava ako nađe znakove prisustva HPV-a. Najvjerovatnije i vi imate HPV, trebalo bi da uzmete formular PAPA testa na kojem će to pisati. Ako je HPV negativan, što nije rijetko kod CIN I nalaza, tim bolje, jer je za pretpostaviti da će se promjena brzo povući. Prisustvo HPV, ako nije navedeno u PAPA testu se može provjeriti uzimanjem brisa, i slanjem u mikrobiološki laboratorij koji radi tzv tipizaciju HPV. U liječenju CIN I, kad nema dodatne infekcije nekim mikroorganizmom, ne primjenjuje se nikakva antibiotska terapija, eventualno se daje neka vaginaleta sa probioticima ili mliječnom kiselinom, za poboljšanje vaginalne flore. Kontrola PAPA obavezno za 4 mjeseca.