Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: U slučaju da tabletu zaboravite popiti više od 12 sati ili iz nekog razloga povraćate (tad je smanjena resorpcija tableta), preporuča se dodatna zaštita od trudniće taj mjesec

Objavljeno 01.11.2013.

Ginekološke smetnje

Poštovani, imam 22 godine, 52 kg i visoka sam 160 cm. Prije 10 dana (23. 10.) počela sam uzimati kontracepcijske pilule (Lindynette 20). Posljednja mjesečnica počela mi je 26.9. Pošto prije svake mjesečnice imam predmenstrualno krvarenje (tamno smeđi iscjedak) koje traje 3-4 dana, a tek onda nastupa pravo krvarenje, ginekologica mi je rekla da prvu pilulu uzmem prvi dan predmenstrualnog krvarenja, kako sam i učinila. No, u tih 10 dana koliko već uzimam pilule, još nisam dobila pravo krvarenje, nego imam samo slabi svijetlo smeđi iscjedak, što me zabrinjava. Koje je objašnjenje toga što mi se događa? Zanima me i djeluju li sad kontracepcijske pilule kao zaštita ili je kod spolnog odnosa potrebno da s partnerom koristimo i dodatnu zaštitu? Hvala.

Hormonska kontracepcija koju trenutno uzimate održava stalno istu razinu hormona tijekom mjeseca i a taj način sprečava ovulaciju. Tijekom uzimanja kontracepcije je normalno da su krvarenja slabija i kraća od normalne menstruacije. Također je moguće kod ovako niske doeze hormona koju uzimate da se tijekom mjeseca javljanju spotting, tj. povremeno smećkasta krvarenja. Tijekom prva 3 mjeseca uzimanja bi se tijelo trebalo priviknuti na tablete i sve bi se trebalo normalizirati. Bitno je naglasiti da ukoliko uzimate redovno tabele svaki dan u približno isto vrijeme, bez obzira na krvarenje, vi ste svakako zaštićeni od trudnoće. U slučaju da tabletu zaboravite popiti više od 12 sati ili iz nekog razloga povraćate (tad je smanjena resorpcija tableta), preporuča se dodatna zaštita od trudniće taj mjesec.