Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Ukoliko bi ciklusi i dalje bili kao što je posljednjih nekoliko, tada treba dogovoriti način regulacije rada jajnika i stimulaciju ovulacije ukoliko želite zanijeti!

Objavljeno 07.05.2012.

Ginekološke smetnje

Poštovani, prije tri mjeseca sam radila uklanjanje polipa iz maternice-histeroskopijom. Nakon 28 dana sam dobila prvu menstruaciju, obilna, 7 dana. Sredinom ciklusa javila su mi se krvarenja, blaga, koja su nastajala nakon svakog odnosa. Naredna menstruacija je nastupila 30.-ti dan. Do slijedeće nije bilo nikakvih krvarenja između. Onda menstruacija dolazi 37. dan, traje 7 dana i sada evo 12. dan opet imam blago krvarenje koje je opet nastalo nakon odnosa i nikako da stane. Moj doktor mi je radio ultrazvuk i papa na kontroli i rekao da je sve ok, samo mi je maternica visoko smještena i kao ta krvarenja mogu biti ostaci menstruacije. Planiramo prvu bebu, a sada sam ovim totalno utučena. Šta Vi mislite i šta mi je činiti? Unaprijed hvala i molim Vas da mi što prije odgovorite kako bih mogla poduzeti prave korake. Lijep pozdrav.

Mišljenja sam da su Vaša posljednja 2, odnosno 3 ciklusa, (ne mogu baš točno slijediti ono što ste izložili) bila bez ovulacije i stoga ste imali probojna (intermenstrualna) krvarenja, a i krvarenja je dolazilu u neočekivano vrijeme i mogla biti drugačija od uobičajene menstruacije – duže, kraća, obilnija ili manje obilna. Po kriterijima struke to dakle nisu niti bile prave menstruacije već anovulatorna krvarenja i stoga je sve bilo drugačije nego ste navikli kod uobičajene menstruacije. To sve nema nikakve veze s histeroskopskom operacijom koju ste imali – budući da ste nakon nje imali jedan uredan ciklus. Dakle, radi se o poremećaju rada jajnika i to ste mogli imati i da histeroskopsku operaciju niste nikada niti imali. Kada Vaš ginekolog kaže da pregledom i ultrazvučnim pregledom nije ništa vidio i da je sve uredno, to može biti posve točno. Izostanak ovulacije je funckionalni poremećaj i ne mora imati nikakvog organski vidljivog nalaza, odnosno promjene. Ne radi se ni o čemu opasnom i nemate razloga za zabrinutost. Ukoliko bi ciklusi i nadalje bili kao što je posljednjih nekoliko, tada treba dogovoriti način regulacije rada jajnika te i stimulaciju ovulacije ukoliko želite zanijeti.