Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Ukoliko imate subserozni miom promjera 16-18 mm, za sada on ne predstavlja nikakvu opasnost i nije ga potrebno operativno odstranjivati!

Objavljeno 22.05.2012.

Ginekološke smetnje

Poštovani, Imam 29 godina. Prije 8 godina opertivno mi je odstranjen lijevi jajnik (dermoid). Imam učestale gljivične infekcije, stoga sam redovita na ginekološkom pregledu. Prije mjesec dana ginekolog mi je diagnosticirao intramuralni miom desno koji mjeri 16,4. Rekao mi da se takav miom ne dira i da nemam razloga za brigu. Kako sam zbog svoje situacije uvijek oprezna, obavila sam uvz kod drugog liječnika koji mi je dao suprotno mišljenje. Rekao je da se radi o miomu desno subserozno 16,6 x 17,9, te da bi se on trebao odstranit laparaskopskom operacijom. Bojim se ponovne operacije, koje su posljedice takve operacije na maternici? Ima li takva operacija kakve posljedice na trudnoću? Nisam rodila, trudnoću trenutno ne planiram, ali planiram u bliskoj budućnosti. Koji je Vaš savjet ? Unaprijed zahvaljujem, Zabrinuta.

Ukoliko imate subserozni miom promjera 16-18 mm, za sada on ne predstavlja za Vas nikakvu opasnost, i za sada ga nije potrebno operativno odstranjivati. Miom te veličine Vam sigurno ne uzrokuje nikakve smetnje i neće biti nikakava smetnja i ukoliko u skoro vrijeme planirate trudnoću. Operativno odstranjenje mioma će doći u obzir jedino ukoliko bi on u kraćem vremenu brzo rastao i ukoliko bi se recimo za oko 6 mjeseci udvostručio u promjeru! Na žalost, nema pretrage odnosno testa koji bi ”prorekao” brzinu, odnosno potencijal rasta mioma. To će naprosto pokazati vrijeme. Ukoliko bi na kraju ipak trebalo odstraniti subserozni miom, to se doista dosta često može učiniti laparoskopski – dakle minimalno invazivno, bez reza na trbuhu. Odstranjivanje subserozog mioma kog kod kojeg neće biti oštećena, odosno otvorena šupljina maternice, ne bi trebao biti nikakv rizik za Vašu buduću trudnoću.