Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Ukoliko su 2007. postojale promjene na PAPA testu uzrokovane HPV-om i do danas je sve uredno, tada na sve to možete zaboraviti!

Objavljeno 02.05.2012.

Ginekološke smetnje

2007. mi je dijagnosticiran HPV visokorizičan, koristila sam Inteferon i od tada svaki Papa je ok, barem ta desna strana ali tu i tamo neka upala. I kolposkopiju sam radila 2 puta i bila je ok. U zadnje vrijeme sam imala problema kod mokrenja i escherichiju te ju uspješno riješila. Sad sam završila s antibioticima za ureaplazmu ali me još čeka kontrola. U zadnjih godinu dana mi je pojavljuje krv na početku spolnog odnosa. Rekla sam ginekologu ali on mi nije za to dao nikakvo objašnjenje. Dogodilo mi se prošle godine u ovo doba par puta i jesenas i danas te prije desetak dana, ali danas je bilo malo više krvi. Kažem, samo na početku dok je kasnije bilo sve ok. Nisam osjetila nikakvu bol. Imam 25 godina, pušim, pijem Diane 35 već dvije godine. Zanima me otkud to krvarenje? Da li je od tih silnih antibiotika ili od kontracepcijskih koje ponekad zaboravim na vrijeme uzeti pa kad se sjetim popijem, ima li veze s HPV-om, da opet napravim kolposkopiju pošto ju nisam već dugo radila mada je doktor rekao da nema potrebe dok god je PAPA ok... Zadnji UZV je bio također ok, radila sam ga prije 3 tjedna zbog boli desnog jajnika ali me ni to više ne boli... Da li ako se to ponovi da odem na hitnu? Hvala.

Ukoliko su 2007. postojale promjene na PAPA testu uzrokovane HPV-om i do danas je sve uredno, tada na sve to možete zaboraviti. Toga kao da nikada nije niti bilo. Trebate se i dalje redovito kontrolirati i ukoliko su nalazi PAPA uredni na HPV možete zaboraviti. Nema nikakve potrebe raditi kolposkopiju ukoliko je nalaz PAPA uredan jer ona neće pokazati ništa više činjenica od samog citološkog nalaza (PAPA). Citološki nalaz je osjetljiviji za probir zdravih žena od kolposkopije. Posve je izvjesno da se povremena krvarenja koja doživite (pa i nakon spolnog odnosa) uzrokovana neredovitim uzimanjem kontraceptiva čega ste vjerojatno i sami svjesni. Zovemo to probojnim krvarenjem. Nalaz PAPA te uzeti antibiotici s krvarenjem nemaju nikakve veze! Dakle, osnovno pravilo je kontraceptive uzimati redovito, svakodnevno u približno isto vrijeme. Ukoliko se kontraceptivi ne uzimaju redovito može osim probojnih krvarenja biti upitno i kontraceptivno djelovanje. Nema nikakve potrebe ići na hitni pregled.