Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Ukoliko želite zanijeti a jajnici su zdravi odnosno treba ih stimulirati gonadotropinima umjesto hipofize koja to nije u stanju i rezultat bi trebao biti zadovoljavajući

Objavljeno 20.01.2014.

Ginekološke smetnje

U ranim sam tridesetima, dg je sekundarna amenoreja, iz 1.-og IVF-a imam blizance, trenutno nisam na HNL-u i rezultati su za E2 76,6 pmol/L, LH 5,8 I.U./L, FSH 5,3 I.U./L, PRL 11,4 mcg/L. uz to prisutna je hiperkolesterolemija= 7,4, HDL 1,78, LDL 5,4, trigliceridi normalni. iz koagulograma: MPV 6,2 fL, fibrinogen 4,2 g/L. zanima me postoji li ikakva šansa da ikada zatrudnim prirodnim putem ili moram ponovno na IVF i što konkretno dobijam, a što eventualno riskiram dugotrajnim uzimanjem HNL-a (dobro reagiram na Trisequens, krvarenja redovita). Napominjem i da je prisutan pruritus uz blage urtike i crvenilo po rukama, nogama i dekolteu gotovo svakodnevno. Jetrene probe uredne. UZV desni jajnik se uopće ne vidi, lijevi 28x10 mms s par sitnih folikula, uterus je uredne veličine, endometrij 1mm, tanak jednolinijski. na CT-u kojeg sam radila zbog ORL problema prije 8 god uočena je empty sella turcica. Štitnjača u redu. inače sam zdrava, nemam problema. napominjem da sam sada jače osteomuskularne građe (počela sam se debljati tek nakon poroda!), 166 cm visoka, 76 kg teška. Zahvaljujem unaprijed!

Na osnovu nalaza koje ste naveli – hormonskih te CT nalaza ”empty sellae” mala je vjerojatnost spontanog zanošenja odnosno lako moguće da imate tzv. hipogonadotropnu amenoreju . Vaš jajnici dakle ne rade jer nema pravilne stimulacije hipofize- jajnicima nadređene žlijezde koja svojim gonadotropnim hormonima ( FSH, LH) stimulira njhov rad. Dakle lako moguće da bi Vaši jajnici radili kada bi bili pravilno stiumulirani od hipofize. Zašto je došlo do ”empty sellae” treba pokušati odgovoriti endokrinolog. U radnim tridesetim , ako ne radite na trudnoći, svakako trebate nadomjesno hormonsko liječenje jer je nefiziološki da organizam tridesetogodišnjakinje bude bez spolnih hormona jer oni trebaju i za brojne druge tjelesne funkcije- koštanog tkiva, zdavlje krvih žila odnosno zaustavljanje ateroskleroze funkcija mozga ali i brojne druge. O rizicima te terapije uopće neću raspravljati jer ih nema (i to su uostalom gluposti) – to je samo nadomještanje onog što nedostaje u Vašem organizmu i što u Vašim godinama 99,9% Vaših vršnjakinja ima. Nikome ne pada na pamet da ne nadomjesti npr. hormone štitnjače ukoliko nedostaju a to je zapravo potpuno isto . HNL trebate uzimati barem do 50. godine života da bi Vas se izjednačilo sa Vašim vršnjakinjama. Kožni simptomi koje navodite sigurno nemaju nikakve veze sa nadomjesnim hormonskim liječenjem! Konzultirajte dermatologa! Ukoliko želite zanijeti a jajnici su zdravi odnosno treba ih stimulirati gonadotropinima umjesto hipofize koja to nije u stanju i rezultat bi trebao biti zadovoljavajući. No , nije mi jasno zašto je rađen IVF u Vašem slučaju jer ukoliko je sve ostalo uredno nakon pravilne stimulacije ovulacije morali biste zanijeti prirodno, spontano. Dakle morate biti pravilno endokrinološki obrađeni i savjetovani !