Ukoliko ženi izostane menstruacija, može se raditi samo o dva stanja - ili se radi o trudnoći ili se radi o poremećaju ciklusa, odnosno izostanku ovulacije! - Ordinacija.hr

Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Ukoliko ženi izostane menstruacija, može se raditi samo o dva stanja – ili se radi o trudnoći ili se radi o poremećaju ciklusa, odnosno izostanku ovulacije!

Objavljeno 08.11.2010.

Ginekološke smetnje

Imam 46 god i nikada prije nisam imala problema s menstruacijom. Međutim, zadnju sam imala početkom 8.-og mjeseca, poslije toga-ništa. Zvala sam svog liječnika za dogovoriti termin pregleda, sestra me prilično grubo odbila i rekla neka najprije napravim test na trudnoću i kako je to u mojim godinama normalno jer sam vjerojatno ušla u menopauzu. Napravila sam test-negativan je, pa prije dva dana još jedan-negativan. Ono šta me buni je da mi trbuh raste kao da sam trudna pet mjeseci. Inače sam vitka, sada trudnički trbuh! Nemam nikakve smetnje,samo menstuacija ne dolazi, a trbuh raste. Uplašena sam, ako je test na trudnoću negativan i onaj prije mjesec dana i ovaj sad-štose događa? Molim vas da mi odgovorite, jer očito kod nas sestre umjesto termina pregleda daju dijagnozu i terapiju.

Ukoliko ženi izostane menstruacija, može se raditi samo o dva stanja – ili se radi o trudnoći (zato su Vas pitali jeste li učini test na trudnoću!) ili se radi o poremećaju ciklusa, odnosno izostanku ovulacije. S Vaših 46 godina teoretski se još uvijek  može raditi i o jednom i o drugom stanju. Ukoliko su 2 testa na trudnoću negativna, tada se o trudnoći najvjerojatnije ne radi. Naime, današnji testovi su vrlo pouzdani i praktično nema nikakve vjerojatnosti da bi 2 testa bila lažno negativna. Po svemu sudeći, radi se o poremećaju u radu jajnika, odnosno izostanku ovulacije. Nije to ništa opasano i svakoj ženi se to može desiti od vremena do vremena, u bilo kojoj životnoj dobi. No, što budete dublje u četrdesetima, sve manja će biti vjerojatnost trudnoće, a sve veća da se radi o poremećaju u radu jajnika. Posljedica poremećaja u radu jajnika je poremećaj u produkciji hormona i stoga se osjećate nepuhnutom. Potrebno je učiniti ginekološki i ultrazvučni pregled na kojem ne očekujem da će se naći ništa strašno, odnosno opasno, dapače nalaz može biti posve uredan, osim što kao posljedica tog poremećaja na jajniku može postojati cista koja će za nekoliko tjedana spontano prsnuti (razloga za paniku nema!). Bit će Vam propisane tablete gestagenog hormona (čija produkcija izostane ukoliko izostane ovulacija) tijekom 5-7 dana i nakon toga ćete dobiti krvarenje poput uobičajene menstruacije. Kada uslijedi krvarenje, osjećaj nadutosti će nestati.