Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekologija

Vaginalna flora usko je povezana s općim stanjem organizma

Objavljeno: 21.01.2021.

22 godine, 158cm, 44kg. U obitelji visoki krvni tlak. Prva menstruacija s 11 godina, zadnja je počela 31.12.2020. Ne koristim kontracepciju. Menstruacijski ciklus oko 28 dana, katkad znaju biti odstupanja (do 4 dana prije ili kasnije), a sama menstruacija traje oko 6 dana. Borim se s vaginalnim iscjetkom kojeg ima u velikoj količini, mijenja boju od žute, zelenkaste do bijele ili prozirne. Katkad zna imati intenzivan miris. Kad je žuta ili zelenkasta boja, katkad znaju biti komadići spojeni, a tokom ovulacije je iscjedak konzistencije bjelanjka. Tokom odnosa imam osjećam bol, ali još i više peckanje. Ne sjećam se kad sam zadnji put bila bez dnevnog uloška. U 11. mjesecu sam išla na ginekološki pregled na kojem mi je ustanovljena eritroplakija 1.5cm. Uz PAPA test (uredan) je došao rezultat da imam reaktivne promjene na stanicama koje su povezane s upalom. Od tada sam imala 2 terapije, ali se iscjedak nije poboljšao. Prije tjedan dana su uzeti brisevi i došao je pozitivan nalaz na beta hemolitički streptokok grupe B. Zanima me bi li to uzrokovalo moje tegobe? Naime, čitala sam kako je taj streptokok dio normalne flore.

Smješteno u Ginekologija

Vaginalna flora usko je povezana s općim stanjem organizma tako da različiti agensi mogu utjecati na nju. U optimalnom stanju u njoj prevladavaju laktobacili, no prisutan je u manjem broju čitav niz drugih barterija koje ponekad znaju uzrokovati tegobe koje spominjete. BHSB koji spominjete jedna je od njih. Nemam podatak u kojoj je količini prisutan no pretpostavljam da to ne zahtijeva terapiju jer bi to bilo naznačeno na nalazu. Simptome koje navodite najčešće karakteriziramo kao vaginoze. Pristup liječenju je individualiziran i to je posao vašeg izabranog ginekologa. 
Preporučam vam da revidirate vašu prehranu (iako podatak o tome nemam) jer je uz odmor, redovito spavanje i redukciju stresa !? česti preduvjet za normalizaciju vaših simptoma. 
 

Slična pitanja