Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Varijanta PCO sindroma

Objavljeno 08.06.2016.

Ginekološke smetnje

Poštovani, vadila sam hormone na 3. dan ciklusa. Ginekologica me poslala vaditi hormone jer mi ciklusi traju po 60 dana, a nekada i više. Je li bi mi mogli reći kakav je nalaz? "17-hidroksiprogesteron 3.6- folikularna faza od 0.3-2.4 Slobodni testosteron 4.0, (0.1-9.9) TSH 1.61 (0.55-4.78) T4-ukupni 108.0 (58.1- 140.6) T3-ukupni 2.0 (0.9-2.8) LH 5.5 (folikularna faza-2.1-10.9) FSH 4.5 (folikularna faza 3.9-8.8) Testosteron 2.0 (0.3-2.6) Estradiol 150 (folikularna faza 99-448) Prolaktin 503 (71-566) DHEAS 12.4 (0.5-10.6) Androstendion 12.4 (0.7-12.9) SHBG 17.0 (18.2-135.5) FAI 11.8 (0.7-10.9)". Hvala unaprijed. Imam 24 godine.

Poštovana, Nalaz govori o blažem odstupanju pojedinih nalaza. Hormonalni status je dio cjelovite obrade koja pored pregleda podrazumijeva detaljno ultrazvučno praćenje u različitim fazama ciklusa. Vjerojatno se radi o varijanti PCO sindroma, no na temelju djelomičnog nalaza bez detaljne anamneze i pregleda nezahvalno je davati dijagnozu.