Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ostalo

Vaš BMI iznosi 16,51 što ukazuje na pothranjenost

Objavljeno: 04.10.2017.

Poštovani! Imam 18 godina, djevojka sam, visoka sam 174 cm, teška 50 kg. Imam problema s težinom od kad znam za sebe. U užoj obitelji nije nitko imao ovakav problem. Prvu menstruaciju sam dobila kada sam imala 12 godina. Imam kćer staru godinu i sedam mjeseci. U trudnoći sam dobila 23kg i imala 73kg koje sam nakon poroda izgubila u roku od mjesec i pol dana i opet došla u stanju u kakvom sam i prije bila. U zadnjih mjesec dana otkad sam ponovno krenula u školu pušim kutiju dnevno a prije bi trajala bar 2 do 3 dana. Mislim da cigarete nisu problem jer sam bila na dulje vrijeme prestala i stanje se nije mjenjalo čak bi pala kilu il 2 na kilazi. Pokusala sam i sa tabletama za debljanje također i sirupima ali mi ništa nije pomoglo. Možete li mi preporučiti neke druge tablete za debljanje ili bilo što drugo jer jedem najmanje 4 puta dnevno ali uzalud. Očajnički se želim udebljat jer izgledam kao kostur ne mogu se ni u ogledalo pogledat. Hvala unaprijed, lijep pozdrav!

Smješteno u Ostalo

Prema Vašoj visini idealna težina bi bila oko 44 kg, što znači da morate dobiti dosta kilograma. Uravanoteženo debljanje tj. debljanje u području cijelog tijela nije lako postići, jednako kao što nije lako mršavjeti. Savjetujem Vam da povećate dnevni unos kalorija za barem 500 kalorija. Minimalni dnevni unos kalorija, ovisno o fizičkoj aktivnosti kojom se bavite, bi trebao biti barem 2500 kal, ako tome dodate još 500.. dnevni unos će biti veći od Vaše potrošnje i rezultat bi trebao biti vidljiv. Time ćete postići dobivanje na težini od 0,5 kg tjedno. Rasporedite dnevni unos kalorija kroz 4-6 obroka, držeći se pravila 55-60% ugljikohidrata, 25-30 % masti, i 10-15 % proteina. Ne preskačete doručak. I uzmite i B - vitamin, za koji znamo da povećava apetit. Ukoliko želite povećati mišićnu masu svakako Vam savjetujem i neki od oblika rekreacije, ali ne pretjerane fizičke aktivnosti.
Preporuka je također da pokušate koristiti neki od enteralnih prirpravaka koji imaju veću kalorijsku vrijednost uz obrok, poput Prosure ili Ensure preparata koje možete kupiti u ljekarni.