Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Vaša kćer ima znake teškoće prilagodbe na novu školsku sredinu zbog anksioznosti koja ima patološku, kliničku kvalitetu i intenzitet

Objavljeno 12.09.2018.

Psihijatrija

Štovani, imam djevojčicu od 15 godina, 167 visoku, 75 kg tešku. Prvu menstruaciju dobila je sa 12 godine, redovite su. U obitelji nema težih oboljenja osim sto je otac prije 5 godina operirao tumor na debelom crijevu. Sada nalazi uredni. Nema nitko sa psihičkim smetnjama. Zbog pretilosti je u osnovnoj školi bila u vise navrata vrijeđana. Posjećivali smo psihologa prošlu školsku godinu. U posljednjih godinu dana smršavila je 20 kg pazeći na prehranu. Oduvijek je odlična učenica, vrijedna, marljiva, završila je i osnovnu glazbenu školu. Upisala je 1.razred jezične gimnazije. Vrlo je bila ponosna na sebe jer je bila prva na listi kod upisa. A onda s prvim danom škole počinju veliki problemi. Iz škole dolazi kući u strasnom psihičkom stanju. Od tada je jako lose, place, trese se. Odlazimo dječjem psihijatru koji joj savjetuje dolazak na grupnu terapiju i helex 0.25 do tri puta dnevno. Stanje se ništa ne popravlja već tri dana unatoč tabletama. Jako je uznemirena i ne smiruje se niti trenutka. U školu ne ide i ne znam uopće na koji način dalje odreagirati. Napominjem da se radi o djetetu koje jako puno očekuje od same sebe. Molim savjet i možda ime nekog liječnika( može i privatno ) tko bi nam mogao pomoći. Hvala.

Poštovana, Vaša kćer ima znake teškoće prilagodbe na novu školsku sredinu zbog  anksioznosti koja ima patološku, kliničku kvalitetu  i intenzitet. Njena anksiozno  depresivna reakcija se NE može korigirati Helexom koji je aprazolam, sedativ koji  izaziva ovisnost a ne djeluje na smetnje Vaše kćeri tako da bi ju smirio i  omogućio joj sudjelovanje u nastavi i prilagodbu na nove okolnosti srednje škole.  Ja Vam ne mogu preporučivati ime psihijatra (to bi bila reklama; ovaj kojem  idete me nije impresionirao). Mogu samo reći da Vašoj kćeri treba terapija lijekovima  (antidepresiv svakako)  i psihoterapijom. Ona je u osjetljivoj dobi adolescencije kad  je potrebna pomoć kod svladavanja straha od nove sredine da bi mogla kroz  sudjelovanje u nastavi graditi samopouzdanje.