Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Vid je kompleksan tako da u doživljaju koji se čini stvarnim može psihogen utjecaj biti toliki da se ne može razlikovati viđeno iz “vanjske stvarnosti” od doživljenog

Objavljeno 05.06.2018.

Psihijatrija

Poštovani, Imam 16 godina, visok sam 190cm, imam 105kg, ne pijem i ne pušim. Naime, prije dvije godine uspostavljena mi je dijagnoza F43. tj. imam anksioznost (pio sam Fevarin i helex, no sada 13.3.2018. prešao sam na normabel i Seroxat jer mi je uspostavljen F41.) no prije anksioznosti vidio sam jednu ili dvije leteće mušice. Kada mi se pojavila anksioznost naglo mi se povećao broj letećih mušica te ih trenutačno vidim oko 20,25 neke su crne kao točke jedno 2-3 koje vidim sa strane, dvije crne točke, neke su prozirne, neke sive linije, crte. Kada mi se pojavilo 20 mušica jako me nerviralo te sam morao ići oftamologu 3 puta (u razdoblju kratkom od 4 mj. sam morao ići oftamologu jer sam bio preplašen). I ta 3 oftalmologa, svi su mi rekli da mi je vid savršen, vidim ih bez prestanka, 24 sata na dan, osim po noći, što traje već dvije godine, i još (Molio bih Vas da mi kažete još o ovom); osim letećih mušica kada gledam u nebo vidim neke točkice, iskre, i vidim sve nekako pikselizirano tj. sve kao nekakve male točkice, po noći kao da ih vidim malo veće, oftamolozi su mi rekli da mi je vid savršen, Molio bih vas za vaše mišljenje o ovome, da li to može biti na psihičkoj bazi. Unaprijed Hvala na odgovoru! Lijep pozdrav!

Poštovani , vid je kompleksan tako da u doživljaju koji se čini stvarnim može psihogen utjecaj biti toliki da se ne može razlikovati viđeno iz “vanjske stvarnosti” od doživljenog u “unutrašnjoj stvarnosti”. Naravno, ja na temelju vašeg pitanja ne mogu tvrditi da je to tako u vašem slučaju, jer se radi o također kompleksnim kliničkim procjenama a ne samo o okvirnoj šifri dijagnoze koju vi navodite, ili lijekovima koje uzimate da bi na temelju toga mogao što zaključiti. Obratite se s povjerenjem specijalisti koji vas poznaje i tamo ćete dobiti relevantniji odgovor.