Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Visok hormon prolaktin

Objavljeno 11.04.2016.

Ginekološke smetnje

Poštovani, imam 32 godine, visoka 1.75 i 64 kg. Ne pušim, ne pijem, nemam djece. U zadnjih 6 mjeseci sam dobila 7 kg. Razmak između menstrualnih ciklusa 25-29 dana. U veljači sam imala intermenstrualno krvarenje, ali sam menstruaciju dobila redovno. Na UZV pregledu sve je bilo uredu, endometrij je 10 mm. Nalaz hormona: TSH 4,360 (ref.int. 0,465-4,68 mIU/L), FT4 12,1 (10,0-28,2 pmoI/L), FT3 5,71 (4,26-8,10 pmoI/L), Prolactin 899 (109-557 mIU/L), FSH 6,12 (3,0-8,1 mIU/mL), LH 5,67 (1,8-11,8 mIU/mL), Estradiol 80 (77-921pmoI/L), Anti-TPO 0,29 (0,00-5,60 IU/mL), Anti-Tg 3,39 (0,00-4,20 IU/mL), ovi su vađeni 4. dan, a Progesteron 19. dan koji je 46,90 (3,8-50,6 nmoI/L). Ginekologinja mi je rekla da je prolaktin visok, vjerojatno uznemirenost prilikom vađenja krvi, da je veći od 1000 uputila bi me dalje. Nju zabrinjava TSH i da se obratim kad budem planirala trudnoću. Od ostalih simptoma imam pad energije, ispadanje kose, suha koža, uvijek mi je hladno u nogama, glas mi je malo dublji, imam problema s tenom. Zanima me je li me doktorica trebala uputiti dalje ili barem da ponovim nalaze za par mjeseci? Nisam udata, pa trenutno ne planiram trudnoću, ali me zanima zbog budućnosti, može li se TSH spustiti tabletama, može li se on prirodnim putem spustiti? Je li ovdje riječ o hipotireozi, Hashimotu (nitko u obitelji nije imao), ili pak o anovulaciji? Hvala

Preporučila bih samo ponavljanje PRL i TSH za neka 3-4 mjeseca. Ostali nalazi su uredni. Nastojte smršaviti, uzimati neke vitaminske ili biljne preparate za “energiju”. Za sada nema razloga za brigu, Vi ste ovulirali u mjesecu u kojem je rađen progesteron, ne vidim nikakvog problema.