Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Vrijeme od kontakta s nekim sojem HPV-a pa do pojave zakova infekcije (kondiloma) je posve nepredvidivo i može varirati od nekoliko tjedna od kontakta pa do čak i nekoliko godina

Objavljeno 21.02.2012.

Ginekološke smetnje

Pozdrav. U trudnoći sam dobila kondilome koji su mi uspješno uklonjeni. Poslije poroda sam radila papu i bio mi je uredan. Sad je prošlo godinu dana od kondiloma i moj suprug ih je dobio. Ne kužim kako, ako ih ja već nemam godinu dana. Jel sad postoji mogućnost da ih i ja dobijem?

Nema tu ničega nerazumljivog! Kondilome, odnosno bradavice mogu dobiti i muškarci a i žene. Vrijeme od kontakta sa nekim sojem odnosno genotipom HPV-a pa do pojave zakova infekcije, dakle pojave kondiloma ili kod žene pojave promjena na stanicama epitela vrata maternice (CIN) je posve nepredvidivo i može varirati od nekoliko tjedna od kontakta pa do čak i nekoliko godina. Vi ih ponovno možete ali i ne morate ih više nikada dobiti. Obzirom da su se kod Vas kondilomi pojavili u trudoći može se to ponoviti i u Vašoj slijedećoj trudnoći, budući da se tijekom trudnoće promijeni imunološki sistem žene. Možda su se oni kod Vas i pojavili budući ste bili trudni. Kod žena se to dosta često dogodi! Nakon trudnoće sve tako može i netragom nestati budući da se nakon trudnoće sve ponovno vrati u uobičajeno stanje koje je postojalo i prije trudoće . No, kao što već rekoh, to se i ne mora dogoditi!