Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Vrlo je vjerojatno da su hormoni trudnoće i prekid trudnoće izazvali hormonalne „turbulencije“ koje su potaknule nastanak akne, pa i nešto naglašeniju dlakavost

Objavljeno 27.01.2014.

Kožne promjene

Poštovani! Imam 26 godina i rodila sam dva puta. Zbog jakih tableta zeldox lamal i fevarin morala san prekinuti trudnoću. Kada sam zatrudnila počele su mi se javljati akne na bradi koje su se pogoršale i morala sam otići dermatologici. Ona mi je očistila lice te moram doći na još jedan tretman i koristim sredstva koja su mi preporučena. Moje pitanje je zbog čega mi dolaze ti prištići ? Da li zbog nekakvog hormonskog poremećaja ili tableta ili stresa...Očajna sam jer to ne prolazi. Ginekolog tvrdi da je sa jajnicima sve u redu .Probala sam i sa Diane 35, ali sam imala jake nuspojave. Čeka se jos endokrinološki nalaz jer sam primjetila neke druge smetnje kao npr.stalni umor, debljanje, malo sam dobila vise dlačica, preznojavanje. Unaprijed zahvalna!

Poštovana, Vrlo je vjerojatno da su hormoni trudnoće i prekid trudnoće izazvali hormonalne „turbulencije“ koje su potaknule nastanak akne, pa i nešto naglašeniju dlakavost. Za očekivati je da će se sa smirivanjem hormona i akne smiriti. Odlično je da je napravljena i endokrinološka obrada da se dobije uvid u stanje spolnih hormona. Ne znam da li su menstruacijski ciklusi po prekidu trudnoće redoviti ili ne, jeste li ranije imali akne… S obzirom na terapiju koju imate (Zeldox, Lamal, Fevarin), nisam sigurna da ste kandidat za hormonalnu terapiju. Ukoliko tretmani čišćenja lica i lokalna sredstva koja su preporučena ne pomažu značajnije aknama, mogu se kroz neko vrijeme uvesti i tablete antibiotika koje bi ih dodatno smirile. Preznojavanje, umor i debljanje vjerojatnije su nuspojave terapije koju uzimate, nego hormonalnih turbulencija. Potrebno je još pričekati endokrinološke nalaze kako bi se dobio kompletan uvid, te se potom odlučiti za najbolju terapijsku opciju.