Za sindrom policističnih jajnika i pojačanu dlakavost (hirzutizam) najčešće propisujemo kontraceptivne tablete za regulaciju ciklusa! - Ordinacija.hr

Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Za sindrom policističnih jajnika i pojačanu dlakavost (hirzutizam) najčešće propisujemo kontraceptivne tablete za regulaciju ciklusa!

Objavljeno 03.02.2012.

Ginekološke smetnje

Imam 36 godine i policistične jajnike. Simptomi su jaka dlakavost na licu i tijelu i problemi s kožom i ožiljci. Doktor mi je propisao dijane koje sam pila 5 mjeseci, pa sam prestala i nakon godinu sam YAZ i njih sam nakon 3 mjeseca prestala piti jer sam osjetila slab libido i suhoću. Zanima me da li ima neko drugo rješenje za moj problem jer mi to stvara pakao u životu?

Ukoliko imate sindrom policističnih jajnika i postoji pojačana dlakavost (stručno se to zove hirzutizam) tada doista najčešće propisujemo kontraceptivne tablete za regulaciju ciklusa ali i regulaciju hormonalnog statusa koji postoji kao posljedica tog poremećaja u radu jajnika. Posljedica je regulacija menstrualnog ciklusa, hormonalnog statusa, postojanje kontracepcije te zaustavljanje pogoršanja hirzutizma. U tome su kontraceptivni vrlo često jako uspješni i stoga se masovno koriste u takvim stanjima. Nuspojave su rijetke i u pravilu bezopasne. Kontraceptive naravno ne možemo propisivati ukoliko ne postoji potreba za kontracepcijom. Diane 35 je preparat koji se vrlo često propisuje u prvim mjesecima liječenja jer se tako najbrže ostvare povoljni efekti. Osjećaj suhoće u rodnici kojeg navodite nije baš previše vjerojatno uzrokovan kontraceptivnm tabletama – takva naprosto nisu iskustva. On je kod mlade žene, što ste Vi, prije svega uvjetovan svjesnim (npr. stres) ili podsvjesnim faktorima , dakle sve je prije svega iz domene psihe. Gubitak spolne želje, odnosno libida može biti posljedica smanjenja nivoa androgena (dakle, muških spolnih hormona koji su određenoj količini potrebni i kod žena da bi postojao libido). Međutim, u sindomu policističnih jajnika postoji relativi višak androgena i jedan od ciljeva terapije i jest njihovo smanjenje. Kod Diane 35 sam to doživljavao vrlo rijetko a kod Yaza nešto više (posljedica različitosti u sastavu no o tome ne bi detaljnije jer me nećete moći slijediti). To su samo općenite napomene koje mogu izreći. Na žalost ništa drugo detaljnije o drugom, mogućem liječenju ne mogu kazati budući da nemam drugih podataka o Vama. Morat ćete se uputiti Vama najbližem endokrinologu (internisti) odnosno ginekološkom endokrinologu koji će vidjeti sve vaše nalaze – učinit će se eventulano nalazi hormona koji su potrebni ali i drugi laboratorijski nalazi; nadalje na osnovu Vaše tjelesne konstitucije a i ultrazvučnog izgleda jajnika i na kraju sumarno uzevši u obzir sve dobivene podatake odlučit će se o za Vas naprikladnijem liječenju poremećaja.