Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Zbog problema s aknama pila sam kontracepcijske pilule koje su pomogle, ali sam imala nuspojave. Sada bih neke blaže, ali jednako učinkovite…

Objavljeno 29.11.2010.

Kožne promjene

Imam 25 godina, a od svoje 18 imam velik problem s aknama. Liječila sam ih antibioticima i hormonskim tabletama. Diane35 pila sam godinu dana, iako nemam nikakvih problema s policističnim jajnicima i hormonski nalazi su uredni, tablete su imale savršen učinak. Ali, problem su nuspojave koje imam - svakodnevna mučnina, gubitak volje za spolnim odnosom, jake migrene tokom 7-dnevne pauze, osjetljivost i depresija. Doktor mi je savjetovao da napravim pauzu i prošlo je godinu dana od kada ništa ne uzimam. Ali, akne su se sad vratile i voljela bih opet početi s terapijom samo me jako strah svih tih nuspojava. Što mi preporučujete? Postoje li neke blaže tablete koje mi neće izazvati te probleme, a biti će jednako učinkovite? Hvala.

Poštovana, postoje i druge kontracepcijekse tablete koje su indicirane kod ovakve problematike. No, ponekad nije dovoljna samo hormonalna i antibiotska peroralna terapija već i učinkovita lokalna terapija. Najbolji se rezultati postižu s oralnim antibioticima tetraciklinske skupine, a umjesto Diane 35 možete započeti terapiju s Yasmine tbl, no svakako je potrebno konzultirati i Vašeg ginekologa. Nažalost peroralna terapija za akne je ponekad teško podnošljiva pa je potrebno pronaći optimalan protokol i kombinaciju lokalne i sistemske terapije s najboljim mogućim rezultatom.