Novosti

22. Kongres Europske asocijacije za psihoterapiju u Zagrebu

Foto: Shutetrstock

Kongres Europske asocijacije za psihoterapiju u Zagrebu se održava prvi put od 30. rujna do 1. listopada, s pretkongresnim radionicama 28. i 29. rujna, a sve u organizaciji Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske (SPUH) i suorganizatora Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Osim psihoterapeuta, očekuje se i dolazak velikog broja stručnjaka iz psihijatrije, psihologije i srodnih područja kako iz Europe, tako i šire. EAP promiče psihoterapiju kao samostalnu profesiju uz visoke standarde treninga psihoterapeuta te je ovaj kongres, koji će se održavati u vrijeme postupka ozakonjivanja psihoterapije kao samostalne discipline i u Hrvatskoj – posebno važan.

U fokusu će biti teme autonomija s jedne strane, i osjećaja pripadnosti, s druge strane, u današnje vrijeme tektonskih društvenih i tehnoloških promjena. Također, više će se obuhvatiti znanstveni temelji psihoterapije, izazovi intimnosti u suvremenom svijetu (seksualnost, ovisnost, narcizam, virtualni svijet, virtualni odnosi), novi pristupi u terapiji osoba sa psihotičnim simptomima i mnoge druge atraktivne teme.

Odgovore na ta i brojna druge psihoterapijske teme doznat će iz predavanja 90 autora, Kongresa, kao i kroz plenarna predavanja 4 međunarodno cijenjena/e psihoterapeuta/psihoterapeutkinje:

  • Lynne Jacobs – Suosnivačica je Pacific Gestalt Instituta te je supervizorica i trenerica na Institutu za suvremenu psihoanalizu u Los Angelesu (Institute of Contemporary Psychoanalysis). Zajedno s Richom Hycnerom napisala je knjigu The Healing Relationship in Gestalt Therapy: A Dialogic / Self Psychology Approach (1995)

  • Graham Barnes –Graham Barnes-psihoterapeut, učitelj, predavač i pisac. Dizajner je prvog akreditiranog magistarskog studija psihoterapije, socijalne promjene i psihološke znanosti. Suosnivač je Škole kibernetike psihoterapije iz koje izrastaju Centri sistemske terapije u Ljubljani, Rijeci i drugdje, a kao rezultat njegovog dvadestgodišnjeg poučavanja. Knjiga “Pravda, ljubav i mudrost: Povezivanje psihoterapije i kibernetike drugog reda” zbirka je njegovih eseja i predavanja.

  • Jette Simon – direktorica Instituta za integrativnu terapiju za parove u Washingtonu i Centra za emocionalno fokusiranu terapiju u Kopenhageu te predavačica na sveučilištu Palo Alto

  • Reinhard Hauser – član upravnog odbora Instituta za procesni rad u Zürichu, Švicarskoj, sveučilišni profesor ZIST Akademije za psihoterapiju (Dr. Wolf Büntig), i učitelj psihoterapije u nekoliko zemalja (Švicarska, Njemačka, Italija, Hrvatska i Rusija). 

Stručni medijski pokrovitelj je jedan od najvećih svjetskih časopisa za psihoterapiju, nagrađivani Psychotherapy Networker.

Trenutačno u Hrvatskoj, prema podacima SPUH-a, djeluje oko 500 psihoterapeuta koji su prošli edukacije prema standardima EAP-a, a oko 2000 ih se educira. Naši korisnici su pojedinci – odrasli i djeca, te obitelji, a zadatak psihoterapeuta je pružati pomoć u postizanju i očuvanju psihičkog zdravlja te povećanju kvalitete života.

Dodatne informacije provjerite na web stranicama Kongresa.

Savez psihoterapijskih udruga Hrvatske (SPUH) je organizacija usmjerena prema razvoju i promicanju psihoterapije sukladno europskim standardima. Cilj mu je osiguranje uvjeta za uspostavu zvanja psihoterapeuta i ujednačavanje psihoterapijske prakse. Okuplja 18 najvećih psihoterapijskih udruga u Hrvatskoj.

Kontakt: Jelena Vrsaljko, CTA psihoterapeut, + 385 91 520 0005, jelena@budisvoj.eu

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo