46 muškaraca otkrilo rak testisa u radnoj fazi! - Ordinacija.hr

Novosti

46 muškaraca otkrilo rak testisa u radnoj fazi!

Zajednička kampanja Kliničkog bolničkog centra Zagreb i Ožujskog piva Počeši s razlogom za rano otkrivanje raka testisa, koja je prošle godine izazvala veliko zanimanje javnosti, nastavlja se i ove godine.

Prošlogodišnje aktivnosti kampanje rezultirale su ranim otkrivanjem raka testisa kod 46 muškaraca. Taj rezultat pokazuje da kontinuirana edukacija i bolja informiranost o raku testisa i važnosti samopregleda mogu dugoročno doprinijeti manjem broju oboljelih muškaraca u fazi uznapredovale bolesti i time većoj stopi izlječenja.

Rak testisa, koji se najčešće pojavljuje kod muškaraca između 18. i 35. godine, ako se otkrije u ranoj fazi, izlječiv je u više od 95 posto slučajeva. Upravo zbog te činjenice samopregled je prvi važan korak ka uspješnijem liječenju te bolesti.

Drugi korak svakako je odlazak urologu, koji mnogi muškarci odgađaju, a upravo je on ključan u bržem izlječenju. Objasnio je to prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb: Kao ravnatelj vodećeg domaćeg zdravstvenog centra pozdravljam nastavak kampanje Počeši s razlogom. Ne vidimo svakodnevno da ovakvi veliki edukativni javnozdravstveni projekti imaju izravan i važan utjecaj. Broj od 46 novootkrivenih slučajeva raka testisa u ranoj fazi za nas je velik uspjeh. Još jednom koristim priliku pozvati muškarce da redovito obavljaju samopregled testisa te se obrate svojem liječniku ako primijete bilo kakve promjene. Važno je naglasiti da se rak testisa ne može prevenirati te da su upravo redoviti pregledi nužni za rano otkrivanje i samim time uspješnije liječenje.“

Koliki je kampanja imala utjecaj na javnost pokazuje i činjenica da je telefonsko savjetovalište, otvoreno u sklopu aktivnosti kampanje prošle godine pri Odjelu za urogenitalne tumore Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb, primilo više od 400 poziva muškaraca koji su tražili dodatne informacije o ovoj bolesti. Telefonsko savjetovalište s radom nastavlja i ove godine, a u sklopu njega liječnici Odjela za urogenitalne tumore Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb svakog četvrtka od 13 do 15 sati na broj telefona 01 2388 112 odgovarat će na sva dodatna pitanja o toj bolesti. Internetsku stranicu www.pocesisrazlogom.com kao glavni izvor informacija o samopregledu testisa i raku testisa u godinu dana posjetilo je više od 50 tisuća korisnika.

Aktivnosti kampanje Počeši s razlogom u ovoj godini predstavio je Vanja Bartolec iz Ožujskog piva te izjavio: „Činjenica da smo prošlogodišnjim aktivnostima kampanje doista podignuli svijest muškaraca o važnosti njihova zdravlja potaknula nas je da ove godine nastavimo kampanju u jednako angažiranom tonu. Ove godine predstavljamo novi televizijski spot „Budi hrabar“, kojim idemo korak dalje i želimo naglasiti važnost odlaska urologu ako se otkriju bilo kakve promjene na testisima. Također donosimo osobne priče muškaraca koji su preboljeli rak testisa te nastavljamo s javnozdravstvenim akcijama po Hrvatskoj.“

Svi sudionici konferencije za medije još su jednom pozvali muškarce u dobi između 18 i 35 godina da redovito obavljaju samopregled testisa i liječničke preglede, čime omogućuju rano otkrivanje bolesti, a time i uspješnije liječenje.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo