Novosti

7. Europske sportske igre transplantiranih i dijaliziranih u Zagrebu

U organizaciji Hrvatske udruge Transplant u Zagrebu se od 18. do 25.9.2012. održavaju 7. Europske igre transplantiranih i dijaliziranih. Svečano otvorenje igara uz 400 sudionika iz 28 zemalja Europe održat će se u subotu 18.8. od 19 sati na vanjskim bazenima SC Mladost u Zagrebu.

Europske igre transplantiranih i dijaliziranih 2012.Europske igre transplantiranih i dijaliziranih (European Transplant and Dyalisis Games – ETDG) traju 8 dana i jedinstven su multidisciplinarni sportski događaj koji se održava svake dvije godine pod pokroviteljstvom Europske federacije transplantiranih i dijaliziranih sportaša (ETDSF).

Ove igre pokazuju uspjeh transplantacije organa i sposobnost transplantiranih za vođenje zdravog i normalnog života

Organizacija i provedba Europskih igarana transplantiraniranih i dijaliziranih složeno je i skupo sportsko ostvarenje, ali jedno od onih koje značajno poboljšava razumijevanje i prihvaćanje darivanja organa u zemlji domaćinu. Igre zorno pokazuju uspjeh transplantacije organa i sposobnost transplantiranih za vođenje zdravog i normalnog života, a ETDG je vrhunski događaj za sve transplantirane i dijalizirane sportaše u Europi.

Igre su otvorene za sve primatelje organa, tkiva i stanica od drugih pojedinaca koji koriste ili su koristili imunosupresivnu terapiju i lijekove te za sportaše koji se liječe dijalizom. Natjecatelji moraju biti u dobroj kondiciji, bez značajnijih zdravstvenih komplikacija.

Inače, prve Europske igre transplantiranih i dijaliziranih održale su se u Ateni 2000. godine. Svake druge godine od tada, nova zemlja domaćin je igara. ETDSF (European Transplant and Dialysis Sport Federation) vrši odabir sljedećeg domaćina po transparentnim kriterijima. Tako je Hrvatska dobila domaćinstvo u konkurenciji s Grčkom, dok je za sljedeće igre u konkurenciji s Bugarskom, organizaciju Igara dobila Poljska.

Hrvatska udruga Transplant koja je organizator ovog značanoj događanja djeluje već sedam godina tijekom kojih je Hrvatska postala punopravna članica međunarodne federacije Eurotransplant, a hrvatski model transplantacijskog programa postavio je Hrvatsku na vodeće mjesto u svijetu po broju darivatelja organa na milijun stanovnika – prvi smo na svijetu s 32 donora na milijun stanovnika te drugi na svijetu po broju transplantacija.

Za više informacija posjetite službene stranice: www.etdg2012zagreb.com

Ordinacija.hr

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo