Novosti

ADIVA savjetom do zdravlja: Nema zime za imune

Tijekom ožujka u odabranim ADIVA ljekarnama diljem Hrvatske održat će se niz savjetovanja za građane o tome kako ojačati imunitet, te spriječiti viroze i prehlade uz slogan “Nema zime za imune”.

Manje sunca, manje boravka na otvorenom i manje tjelesne aktivnosti zimi oslabilo je naš imunitet. Prehladu uzrokuju različite vrste virusa, koji su se razvili na hladnijim temperaturama. Upravo zato što neki imaju slabiji imunitet, češće obolijevaju od prehlada, a oni jačeg imuniteta su otporniji, iako jednako izloženi virusima.

O jačanju imuniteta tijekom ožujka održat će se niz savjetovanja u 119 odabranih ADIVA ljekarni diljem Hrvatske. ADIVA ljekarnici tom će prigodom educirati građane kako prepoznati oslabljeni imunitet, koji su vitamini potrebni organizmu, kako izbjeći viruse, kako se liječiti, koji bezreceptni lijek odabrati i kako ga pravilno uzimati.

Pravilna prehrana temelj je snažnog imuniteta. Svježe sezonsko voće, svježe i kuhano povrće, orašasti plodovi i cjelovite žitarice osigurat će potrebne vitamine, minerale i vlakna, a češnjak prirodne antibiotike. Probiotici iz mliječnih proizvoda osnažit će “dobre bakterije”, a topli, nezaslađeni biljni, zeleni ili crni čaj osigurat potrebnu količinu tekućine organizmu. Vitamini D, C, B-vitamini, cink i betaglukani značajno osnažuju imunitet. Tijekom zime mogu se uzimati putem dodataka prehrani.

undefinedBoravak na svježem zraku razvija imunitet, ali s kapom na glavi i šalom oko usta i nosa, te u toploj i nepromočivoj obući. Redovita tjelesna aktivnost dodatno osnažuje tijelo. Stres će odagnati dovoljna količina sna, odbacivanje negativnih emocija, pozitivno razmišljanje, uživanje s članovima obitelji, druženje s prijateljima.

Obavezno je redovito pranje ruku. Virusi se šire preko ruku, odnosno dodirivanjem nosa, usta i lica rukama koje su “pokupile” virus iz okoline. Treba redovito prozračivati prostor u kojem se boravi, i ako je potrebno, vlažiti zrak. Ne preporuča se boravak i spavanje u pregrijanim prostorijama.

U ožujku, u kampanji savjetovanja za jačanje imuniteta “Nema zime za imune” sudjeluje 119 odabranih ADIVA ljekarni diljem Hrvatske, a mogu se prepoznati po posteru “Nema zime za imune” na ulaznim vratima ili izlogu ljekarne. Popis odabranih ADIVA ljekarni koje u ožujku provode savjetodavnu kampanju dostupan je u časopisu ADIVA PLUS i na internetskoj stranici Adiva.hr. Nakon savjetovanja o jačanju imuniteta u ožujku u odabranim ADIVA ljekarnama već u travnju započinje nova savjetodavna kampanja kada će građani od ADIVA ljekarnika moći saznati sve o liječenju dermatoloških bolesti i njezi kože.

O programu ADIVA

ADIVA – SAVJETOM DO ZDRAVLJA ljekarnički je program pokrenut u suradnji s Hrvatskom ljekarničkom komorom, a krajnji mu je cilj kvalitetnija ljekarnička usluga, veća sigurnost pacijenata te promocija ljekarnika u sustavu zdravstvene zaštite.

U posljednjih pet godina ADIVA ljekarnici proveli su opsežne edukativne kampanje za pacijente o prehladi i gripi, želučano-crijevnim bolestima, povišenom krvnom tlaku, terapiji boli, inkontinenciji, peludnoj alergiji, zdravoj trudnoći, zdravlju žene, vitaminima i mineralima, pedijatriji, Alzheimerovoj bolesti, liječenju pretilosti te ozljedama mišićno-koštanog sustava.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo