Kako pripremiti ukusnu, organsku, povoljnu i nadasve zdravu hranu, naučile su Matea, Izidora, Jasminka i Monika na Akademiji zdravog kuhanja koju organiziraju portal Ordinacija.hr, Centar za kulturu prehrane i Interspar Hrvatska.
“Izidora se uskoro udaje pa joj dajemo podršku kako bi naučila što bolje kuhati“, našalile su se djevojke kojima kuhača i pregača nisu strane, no kažu kako se uvijek može naučiti nešto novo pa će se zdrava, ali jeftina i brza hrana od sada češće nalaziti na njihovu stolu.
Na kulinarskoj radionici “Organska hrana – recept zdravlja za sve generacije” zajedno su uz savjete nutricionistice Petre Kišić spremale kruščić s lanom i orasima, paštetu od lososa, sirni namaz s vlascem, lažni quiche, salatu s kus-kusom i gyrosom te kolač od jabuka i zobenih pahuljica.
“Prije kuhanja prvo prođemo teoriju o tome što je organska hrana, kako je prepoznati na tržištu te kako je pripremati. Najvažniji je u kuhinji balans svih namirnica, od voća i povrća, mesa i ribe do žitarica“, kazala je Petra Kišić.
“Radionice su namijenjene ponajprije zaposlenim ljudima koji žive ubrzanim ritmom i teško im je uskladiti posao i zdravu prehranu, a cilj im je pokazati kako brzo ne mora biti i nezdravo“, istaknula je Vanja Varga, voditeljica Centra za kulturu prehrane u kojemu se kuhanje podučava po inovativnim, zdravim, brzim i jeftinim receptima.
Radionice u suradnji s Intersparom održavaju se ponedjeljkom i srijedom od 18 do 20 sati u Centru za kulturu prehrane, Nazorova 18, Zagreb. Uključuju pripremu hrane, praktičnu primjenu znanja s predavanja i diskusiju, a najbolji dio je taj da sve što skuhate – pojedete.
Raspored radionica
Organska klopa – recept zdravlja za sve generacije – 30. 11. / 2. 12. 2015.
Zdravo, brzo, vege! – 7. 12. / 9. 12. / 14. 12. / 16. 12. 2015.
Bez glutena i laktoze, molim! – 18. 1. / 20. 1. / 25. 1. / 27. 1. 2016.
Prezimi zdravo i vitko! – 1. 2. / 3. 2. / 8. 2. / 10. 2. 2016.
Cijena jedne radionice iznosi 150 kuna po osobi, a prijaviti se možete na info@kulturaprehrane.hr ili na tel. 01/481-4466.
Stjepan Bubalo
Foto: Borna Filić / Pixsell