Novosti

Alkohol je opasniji za djevojke

Američki istraživači tvrde kako je ženski mozak osjetljiviji na alkohol od muškog. Do ovog su zaključka stigli nakon što su istraživali mozgove stotinjak mladih osoba, od kojih je 40 sudjelovalo u pijankama (stručnjaci Sveučilišta u San Diegu i Stanfordu pijanku su definirali s najmanje četiri popijena alkoholna pića zaredom kada su u pitanju djevojke i pet pića za mlade muškarce).

Moždana aktivnost u nekoliko centara bila je smanjena nakon djevojačkog opijanja usporedno s djevojkama koje nikada ne piju alkoholna pića, pogotovo kada je u pitanju sposobnost obraćanja pozornosti i pamćenje. “Ovo sugerira da bi djevojke mogle biti posebno osjetljive na negativne učinke pretjerane konzumacije alkohola”, tvrdi Susan Tapert, koja je radila na istraživanju.

Stručnjaci razliku u osjetljivosti na alkohol između spolova objašnjavaju činjenicom što je razvoj ženskog mozga napredniji od razvoja muškog mozga za godinu ili dvije, što znači da su oštećenja mozga veća u istoj dobi. Također, naglašavaju kako postoje hormonalne razlike između spolova, a žene imaju sporiji metabolizam i više masnih tvari.

Iznenađujuće, zaključeno je kako je čak 30 posto američkih maturanata koji su sudjelovali u istraživanju sudjelovali u pijanki proteklog mjeseca.

K. Horvat

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo