Novosti

Analiza Parkinson-gena nužna je za bolje liječenje i razumijevanje Parkinsonove bolesti

Foto: Shutterstock

Pod sloganom “Upoznaj svoj Parkinson“ udruga “Parkinson i mi“ kreće u genetsko istraživanja Parkinsonove bolesti u Hrvatskoj.

Do sada nije obavljena epidemiološka studija Parkinsonove bolesti u Hrvatskoj iako neke susjedne zemlje, a posebno zemlje zapadne Europe već dugo imaju takve podatke. Genetsko istraživanje značajno je kako bismo u populaciji identificirali prisutne genomske faktore koji dovode do bolesti i sukladno tome prilagodili individualno vođenje bolesnika s Parkinsonovom bolesti, objašnjava doc. prim dr. sc Vladimira Vuletić, predsjednica Udruge “Parkinson i mi“ i predstojnica Klinike za neurologiju KBC Rijeka.

Naime, poznato je, kaže dr. Vuletić, da neki genski oblici Parkinsonove bolesti počinju ranije, a neki kasnije. Neki pak brzo progrediraju, a zamijećena je različita reakcija na terapije zbog čega ih je nužno individualno prilagoditi potrebama pacijenata. Stoga se liječnici nadaju kako će kod nekih oblika bolesti supstitucijskom terapijom enzima ili proteina doprinijeti boljem liječenju.

Personalizirana medicina

“Zahvaljujući farmakogenetici moguća je personalizirana medicina kojoj će se u budućnosti liječiti Parkinsonova bolest“ zaključuje dr. sc Vladimira Vuletić.

Studija o Parkinson-genima u Hrvatskoj je prijeko potrebna, budući da imamo više od 14.500 oboljelih, a recentna međunarodna istraživanja govore da će brojka u budućnosti biti i veća. Uz doktoricu Vuletić, na ovom projektu od nacionalnog značaja kojeg je odobrilo Sveučilište u Rijeci, aktivno sudjeluje i prof. dr. sc Fran Borovečki, voditelj Odjela za poremećaje pokreta i kretanja Klinike za neurologiju KBC Zagreb i v.d. pročelnika Centra za translacijska i klinička istraživanja Medicinskog fakulteta u Zagrebu i KBC-a Zagreb.

Moderne genomske metode već su nam omogućile zamjetan uvid u molekularne mehanizme nastanka i progresije Parkinsonove, kao i drugih neurodegenerativnih bolesti. Očekuje se da će se ovakvim istraživanjima u budućnosti moći odrediti novi ciljni mehanizmi za razvoj dijagnostičkih postupaka i inovativnih lijekova koji bi u konačnici trebali donijeti značajan boljitak našim pacijentima, smatra profesor Borovečki.

“Udruga Parkinson i mi“ će preko podružnica organizirati edukativna predavanja o genetskim i okolišnim čimbenicima koji pogoduju bolesti te osnovama personalizirane medicine kod liječenja parkinsonizama. Nakon toga će uslijediti poziv za prikupljanje genetskog materijala. Sam početak istraživanja i raspored akcija bit će objavljivani na web stranici udruge (www.parkinsonimi.com), Facebooku (www.facebook.com/ParkinsonIMi/) te preko medija.

”Upoznaj svoj Parkinson“ – bogat program obilježavanja Svjetskog dana Parkinsonove bolesti

Pod sloganom “Upoznaj svoj Parkinson” 11. travnja 2019. godine na zagrebačkom Cvjetnom trgu od 11 do 13 sati uz tulipane, ping-pong, ples i kiparsku radionicu bit će obilježen Svjetski dan Parkinsonove bolesti. Na manifestaciji pod pokroviteljstvom Ureda predsjednice, Ministarstva zdravstva i Grada Zagreba, građani će dobiti i informacije o preporučenoj prehrani za oboljele od Parkinsonove bolesti.

Kiparska radionica za oboljele

Uz medicinsku terapiju dokazano je kako na usporavanje bolesti blagotvorno djeluju različite aktivnosti poput ping-ponga, plesa i raznih oblika art terapije, koje iz godine u godinu na svojim manifestacijama udruga “Parkinson i mi“ promovira u suradnji s partnerima Hrvatskim stolnoteniskim savezom i Plesnim centrom Fredi.

Zahvaljujući Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (ALU) po prvi puta ćemo organizirati mini kiparsku radionicu za oboljele, jer kiparsko modeliranje jača motoriku i podiže raspoloženje.

Kod oboljelih od Parkinsonove bolesti primijećeno je da redukcija stresa uslijed slikanja, kiparenja i modelarstva … dovodi do smanjenja simptoma tremora i ukočenosti mišića. Osim toga, vidni i taktilni podražaji koje izaziva kiparstvo mogu pridonijeti aktivaciji zrcalnih neurona i tako potaknuti mehanizam neuroplastičnosti mozga sa svrhom oporavka moždanih funkcija, kaže dr. Vladimira Vuletić.

Prehrana i Parkinsonova bolest

Predstavnici Studentske sekcije za promociju pravilne prehrane i zdravlja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu od 11 do 13 sati na Cvjetnom trgu građane će informirati o svim aspektima prehrane vezane uz Parkinsonovu bolest, kao i o fizičkoj aktivnosti te ostalim zdravim životnim navikama.

Edukativno-informativna tribina

Nakon 13 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5) bit će održana informativno-edukativna tribina na kojoj će stručnjaci različitih specijalizacija iznijeti najnovije informacije o različitim aspektima Parkinsonove bolesti:

  • Rehabilitacija vrtoglavice (Zlata Lapaš, bacc.physioth),
  • Emocija i Parkinsonova bolest (doc.dr.sc Ana Havelka-Meštrović, prof. psiholog),
  • Govor, glas i gutanje kod osoba s Parkinsonovom bolesti (doc.dr.sc Zdravko Kolundžić, prof. logoped),
  • Dubinska mozgovna stimulacija kod Parkinsonove bolesti (prof. dr. sc Darko Chudy, neurokirurg),
  • Novi projekti i novosti kod Parkinsonove bolesti (doc.prim dr.sc Vladimira Vuletić, spec. neurolog, predsjednica Udruge Parkinson i mi)

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo