Novosti

Bajke u novom ruhu – 12. Ogulinski festival

Baština bajki najprevođenije hrvatske spisateljice za djecu, Ivane Brlić Mažuranić, bila je poticaj za pokretanje ovakvog festivala, koji se kroz godine istaknuo kao jedan od vodećih festivala namijenjenih djeci svih uzrasta. Festival traje od 9.-11. lipnja.

Želeći potaknuti kreativnost kod najmlađih, kao i čitanje bajki i knjiga, te kulturno stvaralaštvo, festival se bazira na nizu kazališnih predstava i pripovijedanju. Kako i sam naziv ovogodišnjeg festivala govori, Bajke u novom ruhu, predstave, radionice i pričaonice će biti obučene u „novo ruho“, donijet će jednu novu, modernu dimenziju festivalu.

Ponuda šarenih radionica

Svi sudionici festivala, tj. posjetitelji će biti uključeni u program i sadržaj festivala, na način da ne budu više samo pasivni promatrači, već se mogu i aktivno uključiti u različite radionice koje se nude u programu. Neke od radionica će sadržavati izradu bajkovite prirodne kozmetike na kojoj će izraditi samostalno kozmetički proizvod. Posjetit će nas Lutke iz davnine – bjesovi, vile i divovi koji se u bajkama Priče iz davnine pojavljuju kao ravnopravni likovi uz realna bića, a ovdje su poslužile kao nadahnuće za oblikovanje lutaka osebujnog obličja i upečatljivog karaktera. Sudionici radionica će vizualizirati svoj doživljaj Ivaninih nadnaravnih bića te tako stvoriti bogatu galeriju štapnih lutaka naglašenog reljefa i kolorita. Radit će tehnikom modeliranja i oslikavanja uz kolažnu konstrukciju tijela. Novo estetsko i praktično iskustvo.

Naglasak na ekološki osviještenom pristupu. Od kreativno-edukativnih radionica tu su i radionice Ja sam…?, Glasovi u bajci, Naša bajka, koje će potaknuti djecu na stvaranje i interpretaciju svojih bajki izrađivanjem čarobnih likova, bojanjem, crtanje, pričanjem, govornim vježbama i pogađanjem, a sve u svrhu učenja iskazivanja emocija i prenošenja ljubavi prema bajkama našim najmlađim članovima društva. Izložba dječjih igračaka i proljetna radionica kreativnosti će potaknuti djecu na igru bojama i oblicima.

Pripovijedanje

Neizostavan dio festivala je svakako i pripovijedanje, koje možemo nazvati i krunom festivala, jer će neke od najpoznatijih hrvatskih pripovjedačica čitati i pripovijedati hrvatske narodne bajke, ali i bajke poznatih svjetskih pisaca poput Hansa Christiana Andersena, ali i „Tri čarolije“ japansku verziju poznatog „Mačka u čizmama“, u kojoj baš poput poznatog Mačka stari mudri svećenik svojom lukavštinom oslobodi cijelu planinsku šumu jedne vrlo zle vještice. Priča će biti pripovijedana publici na stari japanski način pričanja priča, kamišibai, koji na europskom tlu predstavlja sasvim nov i inovativan način predstavljanja priča.

Kazališne skupine

Profesionalna kazališta i ove godine čine važan dio festivala, te tako u samo tri dana publiku očekuje čak 10 predstava profesionalnih kazališta i sedam amaterskih. Provest ćemo vas na putovanje kroz raznolik sadržaj, od klaunsko žonglerske predstave , lakrdijaškog showa, preko putovanja na letećem tepihu prema Tunisu i Iranu, do svima dobro znanog Grge Čvarka, Popaja kojeg Oliva pokušava natjerati na vjenčanje, nasukavanje na otoku Zlarinu te ljubomornog Gurbača. Lutat ćemo šumom i gradom u pratnji Vilje, nadasve dražesnog psića i učiti o ljubavi uz Teatar Poco Loco i kazalište Smješko te naravno, i prijateljstvu. Prvi put će biti publici predstavljena i predstava u koju je kroz prekrasnu koreografiju uveden znakovni jezik, pušten djeci da ga sama dešifriraju.

Plesat ćemo s balerinama, pjevati sa Svirkom svemirkom, upoznati se s bubamarama i skakavcima, pogledati totalni makeover bajke o ribaru i ribici, vidjeti modernu Snjeguljicu, a naravno, posjetit će nas i najpoznatiji ogulinski gorostas Regoč, kao i neizostavni Malik Tintilinić.

Kako nam je rekao i Mario Kovač, umjetnički direktor Ogulinskog festivala bajki „U svojoj posljednjoj netinejdžerskoj godini vaš najdraži festival nastavlja nuditi bogati meni predstava, pričaona, radionica i ostalih slastica za cijelu obitelj. Naši vjerni posjetitelji primjetit će ipak kako ove godine nudimo znatno više radionica jer nam je želja da naša dječja publika ne bude isključivo u funkciji pasivnog promatrača već da na OGFB-u nešto i nauči i ponese sa sobom. Predstave koje nam dolaze su standardno bajkovite tematike a, kao i svake godine, ponajviše je zastupljen književni opus naše Ivane Brlić Mažuranić čija “Kuća bajki” je i svojevrsna središnja točka našeg festivala. Ulaz na sve predstave i većinu radionica je besplatan no mjestimično smo, zbog povećanih materijalnih troškova, bili prisiljeni staviti minimalne kotizacije na neke radioničarske programe. Osim bogatog kulturnog programa, koji je osnova festivala, Ogulin nudi i raznorazne turističke, izletničke i gastronomske užitke tijekom trajanja festivalskog programa, ponešto za cijelu obitelj. Dakle, ni mame i tate neće ostati zakinuti za svoj tip zabave. Probajte tijekom tri dana zaboraviti na brige, financije i sivilo koje vas okružuje te zajedno sa nama zakoračite u – BAJKU!

Dođite u Ogulin vlakom!

Za sve posjetitelje smo organizirali prijevoz vlakom iz Zagreba, Jastrebarskog, Karlovca i Rijeke po promotivnim cijenama! Sve informacije o prijevozu i cijenama možete vidjeti ovdje.

Foto: Promo

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo