Novosti

Bebe razumiju pseći govor

Istraživači su otkrili da bebe mogu povezati sliku agresivnog ili prijateljski raspoloženog psa s pripadajućom vrstom lajanja.

Mališani instinktivno razumiju različite vrste laveža bez obzira na to jesu li prethodno bili u kontaktu s psima. “Nismo sasvim sigurni predstavlja li djeci agresivan izgled psa znak za uzbunu. No, možemo sa sigurnošću reći da mališani prepoznaju osjećaje kod pasa”, objasnio je Ross Flom, profesor psihologije na sveučilištu Brigham Young.

Znanstvenici su djeci prvo pokazali slike agresivno i prijateljski raspoloženih pasa. Potom su im pustili odgovarajuće zvukove laveža. Kad su čule lavež agresivnog psa, šestomjesečne su bebe pažnju usmjerile na sliku upravo tog psa. Kod djece u dobi od 12 do 24 mjeseca, prosjek točnih reakcija bio je puno veći.

Premda nije otkriveno koliko djeca zapravo razumiju lavež psa, sigurno je da su u stanju povezati zvuk i sliku. Studija je također dokazala da djeca, već od samog rođenja, imaju širok spektar sposobnosti i vještina, koje se razvijaju odrastanjem.Tome u prilog idu i rezultati prethodne studije kojom je otkriveno da bebe osjećaju razliku između vesele i tužne glazbe.

“Daljnjim ćemo istraživanjima pokušati otkriti na koji su način ljudi povezani sa psima. Vjerujemo kako su s vremenom ove životinje i njihovi vlasnici naučili međusobno komunicirati”, zaključili su istraživači.

Studija je objavljena u časopisu Developmental Psychology.

K.R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo