Novosti

Besplatno izmjerite krvni tlak i razinu šećera u krvi

Bolesti srca i krvnih žila glavni su uzrok smrti i bolničkog liječenja u Hrvatskoj. Od njih umire skoro svaki drugi stanovnik naše zemlje.

U 2012. godini umrlo je 24 988 osoba od KVB-a, a od toga 14 133 žena i 10 855 muškarca. One su uzrok smrti u 54,5% umrlih žena i 42,1% umrlih muškaraca, a udio u ukupnoj smrtnosti iznosi 48,3%. Smrtnosti od KVB-a u muškaraca i žena raste s dobi i viša je u muškaraca nego u žena u svim dobnim skupinama. Intenzivniji porast smrtnosti počinje u dobi iznad 50 godina života. Posljednjih deset godina prisutan je pozitivan trend smanjenja smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti i u Hrvatskoj, što je izraženije za cerebrovaskularne bolesti.

Povodom Svjetskog dana srca, u utorak 29. rujna 2015. u Centru za preventivnu medicinu Zavoda, od 10:00 do 12:00 sati građani mogu besplatno izmjeriti krvni tlak, razinu šećera u krvi, analizirati sastav tjelesne mase te dobiti savjete o mogućnostima unaprjeđenja zdravlja i zdravim stilovima života.

Također, građanima će biti pružena mogućnost dobivanja individualnih preporuka o tjelesnoj aktivnosti primjerenoj dobi, zdravstvenom stanju, tjelesnoj konstituciji i osobnosti te preporuka o načinima i mogućnostima smanjenja stresa na radnom mjestu i u svakodnevnom životu kao i prikaz vježbi na radnom mjestu  (mogućnosti provođenja tjelesne aktivnosti na radnom mjestu, vježbe razgibavanja i vježbe usredotočenog disanja).

Zainteresiranim građanima bit će podijeljeni edukativni materijala, a usluge će im pružati liječnici, viša medicinska sestra, profesor kineziologije i profesor rehabilitacije, odnosno radni terapeut. 

Foto: shutterstock

Izvor: Štampar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo