Biste li nosili hladnu kapu na glavi zbog nesanice? - Ordinacija.hr

Novosti

Biste li nosili hladnu kapu na glavi zbog nesanice?

Možete li se zamisliti u krevetu s kapom u kojoj kruži hladna voda i hladi vašu glavu? Upravo bi ova čudna stvar mogla biti rješenje za nesanicu!

Američki su stručnjaci razvili kapu ispunjenu cjevčicama kroz koje cirkulira hladna voda te tako umiruje preaktivni um insomničara. Njihova se premisa pokazala uspješnom u istraživanju, s obzirom da su ispitanici koji su nosili kapu uspjeli zaspati jednako kao i osobe koje ne muči nesanica.

Kapa s cirkulirajućom vodom hladi prefrontalni korteks, područje koje se nalazi ispod čela, a koje postane usporeno kod osoba koje nemaju problema s nesanicom ili pak ubrzano kod insomničara. Hlađenje tog dijela mozga, kapa omogućuje njegovo “isključenje” te samim time lakši počinak.

“Primarno medicinsko liječenje nesanice je propisivanje hipnotika ili tableta za spavanje, no samo je oko 25 posto pacijenata zadovoljno tom terapijom, jer su zabrinuti zbog nuspojava i mogućnosti stvaranja ovisnosti o tabletama”, zaključio je Eric Nofzinger sa Sveučilišta Pittsburgh, voditelj studije. Sljedeći korak je provjeriti rezultate na većem uzorku.

” Jedina negativna posljedica ove kape je hladnoća. Većini nas nije ugodno kad nam je glava hladna – svakako nije ako smo u krevetu”, dr. Neil Stanley, konzultant za spavanje je ukratko komentirao rezultate ove studije.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo