Ako ste u najboljim godinama (sredovječnim), i volite popiti čašu vina svaki dan, na ovaj način udvostručujete svoj rizik razvijanja čestog tipa raka dojke, upozoravaju znanstvenici.
Prema američkim istraživačima, čak i žene koje
 piju samo sedam jedinica alkohola tjedno, što je pola preporučene količine,
 imaju veće šanse razvijanja lobularnog karcinoma u odnosu na one koje uopće ne
 piju alkoholna pića.
Lobularni karcinom dojke je invazivni karcinom dojke porijeklom od
 epitela acinusa. a čini pet do deset posto karcinoma dojke.
 Najviše pogađa žene stare između 44 i 55 godina.
Stručnjaci Centra za istraživanje raka Fred Hutchinson u Seattleu su
 analizirali navike konzumacije alkoholnih pića gotovo 90.000 žena koje su
 prošle menopauzu. One koje su pile sedam ili više jedinica alkohola tjedno bile
 su 1,82 puta izloženije riziku razvijanja raka dojke.
Prosječnu potrošnju alkohola možemo iskazati kao broj jedinica alkohola na
 tjedan, pri čemu je jedna jedinica jednaka jednoj čaši vina, 270 mililitara
 piva s 3,5-4 posto alkohola ili maloj mjeri žestokog pića s  37 ili 40 posto alkohola.
Iako nisu sigurni zašto alkohol tako utječe na razvoj tumora, stručnjaci
 vjeruju kako povisuje razinu hormona estrogena, koji je povezan s povišenim
 rizikom raka dojke.
S druge strane, konzumacija alkohola nije povećala rizik duktalnog raka
 dojke, najčešćeg oblika ove maligne bolesti, stoji u stručnom časopisu Journal of the
 National Cancer Institute.
Znanstvenici napominju kako se mnogo slučajeva raka dojke može spriječiti
 ako žene paze na svoju težinu, konzumiraju manje alkohola i više vježbaju.
K. Horvat




