Novosti

Cijepivo protiv HPV-a od jeseni besplatno za sve srednjoškolce!

U Hrvatskoj će od jeseni u kalendar cijepljenja biti uvršteno i ono protiv humanog papiloma virusa za sve djevojčice i dječake prvog razreda srednje škole, a vijest je objavljena u povodu Svjetskog tjedna cijepljenja koji se obilježava od 24. do 30. travnja.

“Time je Hrvatska ušla u krug najrazvijenijih zemalja svijeta koje provode ovaj program, a peta je u svijetu koja od HPV procjepljuje i dječake“, naglasio je ministar zdravlja prim. Siniša Varga i dodao kako cijepljenje protiv humanog papiloma virusa neće biti obavezno, ali apelira na sve roditelje da zaštite svoju djecu.

U Hrvatskoj se godišnje dijagnosticira između 300 i 400 novooboljelih, a prema podacima Registra raka, između sto i 150 žena umre od raka vrata maternice.

Znanstvenici procjenjuju da čak devedeset posto žena tijekom života bude zaraženo HPV virusom, a sam je virus najučestalija spolno prenosiva bolest u cijelom svijetu. Godišnje se oko dvije tisuće žena u Hrvatskoj podvrgava kirurškom zahvatu zbog CIN2+ displazije nastale uslijed zaraze HPV-om, a zahvat se čini kako bi se spriječio razvoj raka vrata maternice.

Voditelj službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Marijan Erceg istaknuo je kako većina europskih zemalja ima u programu cijepljenje protiv HPV-a radi iskorjenjivanja nekih vrsta karcinoma te cijepljenje protiv hepatitisa B kao prevenciju karcinoma jetre i dodao kako će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje financirati nabavku četrnaest tisuća doza za učenike prvih razreda srednje škole.

Dr. Dubravko Lepušić, ginekolog KBC-a Sestre milosrdnice istaknuo je kako ne treba otkrivati toplu vodu, nego samo pogledati primjer Finske koja već četrdeset godina provodi zdravstveni odgoj u školama, redoviti skrining, a posljednjih deset godina procjepljuje djecu, čime je smanjena smrtnost od raka vrata maternice za 70 posto.

Prof. Adriana Vince, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević istaknula je kako se pouzdano zna da je ovaj virus uzročnik u 15 posto svih ljudskih tumora, a 5 posto u zloćudnih tumora.

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof. dr. Damir Eljuga čestitao je Ministarstvu zdravlja na odluci da uvrsti ovo cjepivo u program cijepljenja te pohvalio zagrebački Gradski ured za zdravstvo, koji je još prije osam godina uveo besplatno cijepljenje za zagrebačke učenice osmih razreda osnovne škole. “Nažalost, još uvijek zbog neznanja postoje otpori pa je u Zagrebu odaziv slab i iznosi oko desetak posto“, rekao je Eljuga i dodao kako očekuje da će sada, kada je ovo cjepivo u programu, više roditelja cijepiti svoju djecu.

Podsjetimo, na posljednjoj spikaonici u organizaciji Večernjeg lista i portala Ordinacija.hr, koja se održala početkom ožujka, Ministar zdravlja Siniša Varga najavio je besplatno cjepivo za sve srednjoškolce i time potvrdio uspješnost naše akcije!

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo