Smeđa riža bolja je od bijele u smanjivanju rizika od dijabetesa tipa 2, no najučinkovitije djeluju cjelovite žitarice, pokazala je nova studija.
Američki stručnjaci analizirali su podatke 39,765 muškaraca i 157,463 žena.
Nitko od ispitanika nije imao dijabetes, srčane bolesti ili rak na početku
studije. Konzumacija bijele i smeđe riže, kao i nekih drugih namirnica,
ocjenjivana je svake dvije do četiri godine.
Na kraju studije, kod 10,507 osoba javio se dijabetes tipa 2. Nakon što su
stručnjaci u obzir uzeli faktore popu prehrane i životnog stila, rezultati su
pokazali kako su ispitanici koje su jeli pet ili više obroka bijele riže tjedno imali
17 posto veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, nego oni koji rižu jeli samo
jednom mjesečno.
Osobe koje su jele dva ili više obroka smeđe riže tjedno imali su 11 posto
manje šanse od razvoja dijabetesa tipa 2, od onih koji su jeli smeđu rižu
jednom mjesečno.
Studija je pokazala i kako je zamjena 50 grama bijele riže istom
količinom smeđe povezana sa 16 posto manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2, a zamjena cjelovitim
žitaricama sa 36 posto manjim rizikom od dijabetesa.
Ordinacija.hr