Cjepivo protiv H1N1 propada

cjepivo-svinjska-gripa-1

Iako je cijepljenje u ordinacijama opće medicine počelo prije nekoliko dana, odaziv građana je minimalan. U paketu se nalazi deset doza, a kada se jednom otvori, mora se potrošiti u roku od 24 sata. Neiskorištena cjepiva bit će spaljena u Austriji jer kod nas ne postoje specijalizirane spalionice.

Koliko će se ukupno cjepiva baciti u smeće može se samo nagađati. Svima već postaje jasno kako bi se šteta mogla zbrajati u - milijunima.

Zašto je tolika odbojnost prema cjepivu protiv svinjske gripe? Razgovarali smo s nekoliko građana koji su nam priznali kako ne misle ići na cijepljenje, a većina ih osjeća strah. "Kako da se cijepim protiv nečega što nije provjereno i za čije posljedice moram pristati svojim potpisom?", rekla nam je 32-godišnja Zagrepčanka koja će se cijepiti protiv sezonske gripe.

dr. mazalin  Milan Mazalin, dr. med

U mojoj ordinaciji protiv H1N1 cijepilo se ovaj tjedan tek četvero pacijenata, u razgovoru nam je otkrio Milan Mazalin, dr. opće medicine, i dodao kako su zbog kratkoga roka trajanja prvu dozu cjepiva već bacili. Interes je skroman, sada smo počeli "skupljati " pacijente kako bismo došli do brojke deset i odmah potrošili dozu, ali odaziva nema. Tek je četvero osoba za sada pristalo na cjepivo. Cijepiti se odbijaju i kronični bolesnici, a upiti zdravih za cijepljenjem su minimalni, rekao nam je dr. Mazalin.

Razlog nepovjerenju građana možda je i nesuglasica struke. Dok jedni tvrde kako je cjepivo sigurno i provjereno, drugi smatraju kako je nesigurno, pa čak i opasno. Dr. sc. Srećko Sladoljev, specijalist za reakcije na cjepiva, upozorio je na moguće posljedice cijepljenja: "Cjepivo nije potencijalno, već sigurno opasno zbog kombinacije snažnog imunostimulatora (skvalen) u cjepivu i prirode samog virusa. H1N1 je izrazito imunogeničan. Ako cjepivo k tome primi zdravi, mladi organizam, koji je imunološki superioran virusu, postoji dokazana opasnost od kasnijeg nastanka teških autoimunih bolesti – spomenut ću multiplu sklerozu, lupus, reumatoidni artritis i amiotrofičnu lateralnu sklerozu. Te bolesti počet će se kod nekih razvijati s vremenskim odmakom i isprva napredovati sporo. Prve simptome oboljeli će osjetiti tek nakon više godina", rekao je za Slobodnu Dalmaciju.

Radi sumnje u cjepivo, opravdano ili neopravdano, milijuni će otići nepovratno u Austriju, u dim. U Zadru su građani jasno poručili što misle o cjepivu, složni kao jedan – nitko se nije cijepio, kako prenose neki mediji.

Ivana Grbavac

 Prati nas na Viber Public Chatu!