Cjepivo protiv sezonske gripe besplatno je i za nerizične skupine - Ordinacija.hr

Novosti

Cjepivo protiv sezonske gripe besplatno je i za nerizične skupine

Uoči sezone gripe 2022./2023. nabavljeno je 600.000 doza četverovalentnog inaktiviranog cjepiva te je cijepljenje protiv gripe započelo 17. listopada 2022. godine.

Do sredine prosinca nabavljenim cjepivom besplatno su se mogle cijepiti osobe s povećanim rizikom od teškog oblika bolesti i komplikacija gripe. S obzirom na povećani interes za cijepljenjem osoba izvan rizičnih skupina te malu dostupnost cjepiva u ljekarnama, početkom siječnja 2023. godine odobrena je mogućnost besplatnog cijepljenja i osobama koje ne pripadaju rizičnim skupinama stanovništva.

Stručnjaci iz HZJZ-a mole sve koji se žele cijepiti protiv gripe, da se jave izabranim liječnicima obiteljske medicine i izabranim pedijatrima radi cijepljenja.

Termin za cijepljenje poželjno je telefonskim putem unaprijed dogovoriti radi izbjegavanja gužvi koje su povoljni uvjeti za širenje COVID-19, ali i drugih respiratornih infekcija.

O mogućnosti cijepljenja u nadležnom Zavodu za javno zdravstvo, ako nemate izabranog liječnika, također mol da se informirate i zatražite termin telefonom. O mogućnosti cijepljenja protiv gripe na punktovima za cijepljenje protiv COVID-a, provjerite izravno kod nadležnog zavoda za javno zdravstvo.

Punkt za cijepljenje protiv COVID-a koji vodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, na koji se može doći svake srijede poslijepodne bez najave, nudit će i cijepljenje protiv gripe.

Cjepivo protiv COVID-a i cjepivo protiv gripe, osobe starije od 12 godina mogu primiti istovremeno.

Ordinacija.hr 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo