Novosti

Cjepivo protiv svinjske gripe nije bezopasno

Cjepivo protiv virusa gripe A moglo bi povećati opasnost od Guillain-Barréovog sindroma, koji može biti smrtonosan.

Da cjepivo protiv svinjske gripe nije u potpunosti bezopasno, potvrdilo je najnovije upozorenje američke Agencije za zaštitu zdravlja.

Naime, cjepivo bi moglo povećati opasnost od Guillain-Barréovog sindroma, koji može biti smrtonosan. Svoje upozorenje stručnjaci temelje na podacima iz 1976. godine. Tada se, nakon cijepljenja, pojavilo 500 oboljelih od Guillain-Barréovog sindroma. Umrlo je 25 osoba.

Guillain-Barréov sindrom je neurološki poremećaj u kojem imunološki sustav bolesnikova tijela napada periferni živčani sustav. Bolest uzrokuje paralizu i nemogućnost disanja, a može završiti i smrću.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je objavila kako će u listopadu prva cjepiva za svinjsku gripu biti spremna za primjenu u širokoj populaciji. Tako će u prvom valu cjepivo primiti 13 milijuna ljudi. Stručnjaci poručuju kako nema razloga za zabrinutost glede sigurnosti cjepiva jer su unatoč brzom razvoju utemeljena na primjeni stare i dokazane tehnologije.
Međutim, ono što dodatno povećava zabrinutost je činjenica da novo cjepivo nije dovoljno testirano, pa se ne znaju sve posljedica, posebno na dječji organizam.

Prioritet u cijepljenju će imati najranjiviji dijelovi populacije, poput male djece, trudnica i staraca, dodaju iz WHO-a.

D.Š.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo