Novosti

Članovi Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet pridružili se akciji „Oživi me“

Zaklada «Hrvatska kuća srca» i Hrvatsko kardiološko društvo u suradnji sa Studentskom udrugom StEPP i Gradskim uredom za zdravstvo održali su ovoga vikenda zadnju besplatnu radionicu „Oživi me“ za građane u ovoj godini

Zaklada «Hrvatska kuća srca» i Hrvatsko kardiološko društvo u suradnji sa Studentskom udrugom StEPP i Gradskim uredom za zdravstvo održali su ovoga vikenda zadnju besplatnu radionicu „Oživi me“ za građane u 2019. godini. Uz brojne građane željne znanja, na radionici su im se pridružili i članovi Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet te djelatnici Zagreb parkinga.

„Uvijek nam je drago kada građani, ali i brojne civilne udruge, prepoznaju važnost ovih radionica i usvoje znanje o oživljavanju koje može nekome spasiti život. Veseli me reći kako smo u 2019. godini, putem svih akcija na gradskim trgovima i radionica koje održavamo u Zakladi, educirali preko 800 naših građana. U sljedećoj godini ćemo nastaviti istim tempom jer nam je cilj educirati što više naših sugrađana, a ono što bismo voljeli realizirati u narednim godinama jest da edukacija o oživljavanju uđe u školski kurikulum kako bi postala dio sustava“, naglasila je Ivana Portolan Pajić, dr. med., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo i članica Upravnog odbora Zaklade „Hrvatska kuća srca“.

Od 2014. godina kada je akcija „Oživi me“ započela na inicijativu Zaklade „Hrvatska kuća srca“ pa do danas educirano je preko 5.300 građana. S obzirom na činjenicu da se 80 % srčanih zastoja događa izvan bolnice, najčešće kod kuće, postoji mogućnost da će mnogi pojedinci biti svjedoci srčanog zastoja te da će žrtva možda biti upravo član njihove obitelji ili prijatelj. Život osobe u srčanom zastoju može se spasiti, ako se što prije započne s postupkom oživljavanja. Za uspješno provođenje umjetnog disanja preporučuje se pohađanje tečajeva iz oživljavanja. 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo