Novosti

Dan otvorenih vrata Udruge za terapijsko penjanje Osmijeh

Udruga za terapijsko penjanje Osmijeh poziva vas na Dan otvorenih vrata 12. siječnja u dvoranu Fothia (Škorpikova 11, Jankomir), s početkom u 17 sati.

Budi promjena koju želiš vidjeti“, riječi su Mahatme Gandhija koje je Lucija Brkan, dugogodišnja sportska i ledna penjačica te diplomirana kineziologinja i fizioterapeutkinja imala na umu pri osnivanju Udruge za terapijsko penjanje Osmijeh. Nakon godinu dana potrage za novim adekvatnim prostorom, Udruga ponovno otvara svoja vrata i započinje s radom u penjačkoj dvorani Fothia.

Terapijsko penjanje je modificirani oblik slobodnog penjanja (eng. free climbing) koji se zadnjih tridesetak godina kao terapija, rehabilitacija i prevencija provodi u europskim zemljama, ponajviše Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj, a nešto kasnije u Velikoj Britaniji te Francuskoj. Koristi se kod različitih motoričkih oštećenja, neuroloških disfunkcija i psiho-socijalnih teškoća gotovo svih dobnih skupina. Povećana razina endorfina nakon same aktivnosti, doživljaj sreće i zadovoljstva doprinosi motivaciji, samopouzdanju, koncentraciji i izdržljivost te umanjuje strah.

Sami počeci terapijskog penjanja usko su vezani uz tretman djece oboljele od skolioze, kifoze i cerebralne paralize. Penjački pokreti vrlo su dinamički, zanimljivi i razigrani što ovu aktivnost djeci čine vrlo zabavnom, a urođena potreba za penjanjem i vidljivo postizanje ciljeva izuzetno utječu na volju za radom. Kompleksnost same terapije objedinjuje rad cijelog tijela i uma te tako potiče poboljšanje motoričkih i kognitivnih sposobnosti. Izrazito dobre rezultate terapijsko penjanje je pokazalo u tretmanu djece s poremećajima u ponašanju (problemi s učenjem, ADHD, problemi percepcije, depresije itd.) i u tretmanu djece sa autizmom, a djeca s Downovim sindromom pokazala su izrazit interes za ovakav način kretanja te nakon nekog vremena počinju i samostalno penjati.

O Udruzi za terapijsko penjanje Osmijeh

Udruga za terapijsko penjanje Osmijeh osnovana je 2011. godine na inicijativu Lucije Brkan, koja je te iste godine pri Institutu za terapijsko penjanje u Weinburgu završila tečaj terapijskog penjanja te tako postala licencirani voditelj. Rad Udruge odvija se na volonterskoj bazi, a uz Luciju, ostatak tima čine medicinska sestra Tajana Meter, apsolventica socijalne pedagogije Ana Pavić, dr. med. Maja Rubinić Majdak i prof. fizičke kulture Anamarija Lazić. Ovih pet prijateljica širokog osmijeha i vidljivog entuzijazma ne skriva sreću otvorenjem novog prostora:

“Pokušale smo za projekt dobiti pomoć grada Zagreba, no nažalost nisu nas prepoznali. Osmijeh na lice vratili su nam učenici Upravne škole Zagreb organizacijom dobrotvornog koncerta te nam uvelike pomogli u našem novom početku. Također veliko hvala Bim sportu na sponzorstvu te penjačkoj dvorani Fothia na ustupljenom prostoru i uloženom trudu pri izgradnji stijene. Svaki napredak naših polaznika, kao i činjenica da možda po prvi puta terapiju doživljavaju kao zabavu i igru, svijetli je trenutak u radu naše Udruge, kojih je od osnivanja bilo nebrojeno mnogo. Pridružite nam se, jer penjanje je radost”, uz neizostavan je osmijeh zaključila Lucija Brkan.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo