Novosti

Danas se u Hrvatskoj obilježava “Ljubičasti dan”

Danas se, u organizaciji Hrvatske udruge za epilepsiju te Referentnog centra Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske za epilepsiju, a pod pokroviteljstvom Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, šestu godinu zaredom obilježava „Ljubičasti dan“ – podrška oboljelima od epilepsije.

Riječ je o međunarodnom danu podrške osobama oboljelima od epilepsije, koji se u svijetu obilježava od 2008. godine.

“Ljubičasti dan obilježava se u više od 100 zemalja diljem svijeta, a službeno je proglašen najutjecajnijim međunarodnim danom podizanja razine osviještenosti o epilepsiji. U proteklih pet godina organizirali smo više od 50 edukativnih predavanja u zagrebačkim školama, vrtićima i ostalim obrazovnih institucija, sa željom da pridonesemo destigmatizaciji epilepsije, a s vlastitim su nam se aktivnostima pridružili i KBC Sestre milosrdnice, Medicinski fakultet u Zagrebu te KBC Osijek. Zahvaljujući angažmanu kolega liječnika iz Centra za epilepsiju KBC-a Zagreb i KB-a “Sveti Duh“ te volontera iz Hrvatske udruge za epilepsiju, i ove ćemo godine organizirati niz aktivnosti kako bi obilježili ovaj dan“, izjavila je prof. dr. sc. Sanja Hajnšek, predstojnica Klinike za neurologiju KBC Zagreb i Referentnog centra za epilepsiju Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske te predsjednica Hrvatskog društva za EEG i kliničku neurofiziologiju HLZ.

Uz organizaciju edukativnih predavanja, Hrvatska udruga za epilepsiju, na čelu s prof. dr. sc. Ivanom Bielenom, predstojnikom Klinike za neurologiju KB “Sveti Duh“, objavila je letak u svrhu edukacije populacije o epilepsiji i važnosti poznavanja osnovnih postupaka u situaciji kada osoba ima epileptički napadaj. Dodatno, liječnici Centra za epilepsiju Klinike za neurologiju KBC-a Zagreb te Hrvatske udruge za epilepsiju izdali su edukativnu knjižicu “Život s epilepsijom”, kako bi pomogli oboljelima i njihovim bližnjima u razumijevanju tegoba s kojima se svakodnevno susreću.

Više detalja o
dosadašnjim i budućim događanjima možete naći na
www.purpleday.org te na
http://www.epilepsija.hr/. Naš razgovor sa svojevrsnom ambasadoricom ove bolesti, koja je učinila
mnogo po pitanju senzibilizacije javnosti – ravnateljicom kazališta
Mala scena, Vitomirom Lončar možete pročitati ovdje: Znam doći u stanja iz kojih ne vidim izlaz.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo