Dvije nove studije pokazale su kako umjetni zaslađivači utječu na proširenje struka i otpornost na inzulin, te na taj način pridonose debljanju i razvijanju šećerne bolesti.
Stručnjaci Sveučilišta u Teksasu su analizirali podatke gotovo 500 starijih osoba te zaključili kako su osobe koje su konzumirale dijetalne sokove imale 70 posto veći obujam struka nego osobe koje inače ne piju ovakve sokove. Također osobe koje su dva ili više puta dnevno pile sok imale su 500 puta veći obujam struka u odnosu na ispitanike koji nikada nisu pili dijetalne sokove.
U sličnom su istraživanju isti istraživači analizirali vezu između oralne
izloženosti aspartamu i razini glukoze i inzulina natašte kod 40 miševa sklonih
dijabetesu. Miševi iz “aspartamske skupine” su imali povišenu razinu
glukoze i jednaku ili smanjenu razinu inzulina.
Istraživač Gabriel Fernandes, profesor reumatologije i kliničke imunologije
sveučilišta objasnio je kako konzumacija aspartama izravno pridonosi povišenoj
razini glukoze te time i riziku od dijabetesa tipa 2.
K.H.