Novosti

Djeca u prosjeku imaju oko 4 karijesa, a da roditelji toga nisu svjesni

U Zagrebu je održan okrugli stol o oralnom zdravlju u organizaciji portala Ordinacija.hr, Večernjeg lista, dm-a i brenda Himalaya čiji je cilj promocija oralnog zdravlja.

Na okruglom stolu su prezentirani podatci koji govore da se u svijetu godišnje kupi 4,2 milijarde četkica za zube, iako bi se one trebale mijenjati svaka tri mjeseca, dok se s druge strane kupi više od 4,8 milijardi mobitela. U Hrvatskoj situacja na žalost nije puno bolja – podatci pokazuju da svaki Hrvat, u prosjeku, potroši tek četiri paste za zube godišnje.

Roditelji moraju biti primjer djeci

– U 21. stoljeću ne bismo trebali uopće razgovarati o karijesu, no ipak moramo i činit ćemo to sve dok svaka osoba u Hrvatskoj ne bude znala kako se pravilno brinuti o svom oralnom zdravlju – rekla je Vesna Barac Furtinger iz Hrvatskog stomatološkog društva na jučerašnjem okruglom stolu u Arena centru. O tome koliko je važno pozitivno utjecati na svijest građana, kada je riječo oralnom zdravlju, govorili su i Dubravka Negovetić Vranić sa Stomatološkog fakulteta, stomatolog Mislav Perić iz Ordinacije Perić te Aleksandar Angelov, predstavnik brenda Himalaya.

– Kod stomatologa bi trebalo ići svaka tri mjeseca, no većina ignorira zdravlje zubi dok nema većih problema – rekla je Negovetić Vranić. Govorilo se i o dječjem zdravlju zuba, pri čemu je Mislav Perić, koji ima mnogo iskustva upravo u radu s djecom, istaknuo kako je najveći problem neznanje roditelja. Naime, djeca u prosjeku imaju oko četiri karijesa a da odrasli toga uopće nisu ni svjesni.

– Roditelji ne znaju da zube treba početi prati čim narastu, prvo sterilnom gazom, a kasnije i četkicom. Također, mnogi ne znaju da bi djeci trebalo pomoći s pranjem zubi sve do njihove sedme godine – objasnio je Perić.

S druge strane, Dubravka Negovetić Vranić istaknula je i kako je važno kontrolirati konzumaciju slatkiša, a optimalno bi bilo djeci umjesto čokolade ponuditi voće. Djeci baš roditelji moraju biti dobar primjer.

Važno je pravilno odabrati pastu i četkicu za zube

– Zubi se moraju četkati oko dvije minute, a mora se obratiti i pažnja na odabir četkice i paste – rekla je Vesna Barac Furtinger te napomenula kako bi prije korištenja preparata za oralnu njegu trebalo razgovarati sa stomatologom. Na okruglom stolu predstavljen je i brend Himalaya za njegu zubi koji u ponudi ima nekoliko vrsta pasti, a sve su biljnog podrijetla.

– U pastama ne koristimo natrijev, nego kalcijev fluorid koji nije štetan za organizam – objasnio je Aleksandar Angelov te rekao kako su odličan izbor za ekološki osviještene osobe.

Borna Filić/PIXSELL

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo